The Show Must Go On

Jag har för vana att inte kommentera opinionsmätningar. Jag blir en smula ängslig när partikamrater, på grund av positiva opinionssiffror, lutar sig tillbaka och tror att riksdagsvalet därmed är avgjort. Valet avgörs på valdagen, varken före eller efter. Jag ägnar mig hellre åt opinionsbildning. Valrörelsen har börjat och om oppositionen ska vinna tillbaka regeringsmakten, krävs det hårt arbete. Inte ens en för en kort sekund, går det att luta sig tillbaka och tro att valet är vunnet.

-
Det är dock något konstigt med opinionsmätningar. Statistikerna har för vana att inkludera partier som ligger utanför fyraprocentsspärren. I senaste mätningen räknas för Alliansens del såväl Kristdemokraterna som Centern in och för oppositionens räkning, inkluderas Vänsterpartiet.
-
Inte ens om M och FP skulle ingå en djävulspakt med SD, går det vägen för Alliansen. Neos artikel Manuset som ingen vill skriva, målar upp tänkbara scenarier vad beträffar riksdagsvalet. Artikeln är skriven innan Piratpartiet rönte stora framgångar i EP-valet. Det finns med andra ord fler scenarier än de som artikeln räknar upp. Inspirerad av Neos artikel, tänkte också jag ägna mig åt en tankelek. Tankeleken bortser från minoritetsregering. Tankeleken går ut på att SD kommer in i regeringen och V, C och KD åker ut ur riksdagen.
-
En koalition bestående av M, FP, SD och MP? Jag har svårt att tänka mig att Miljöpartiet och (de få) socialliberalerna i FP vill samarbeta med SD. Tankeleken fortsätter därmed. Vad sägs om en koalition mellan S, MP och FP? Om FP sparkar Jan Björklund och hans gelikar och låter en socialliberal som till exempel Birgitta Ohlsson, Barbro Westerholm eller Cecilia Malmström bli partiledare och FP drivs tillbaka från sin "höger om högersidan" är det faktiskt ett tänkbart scenarium.
-
Kamrat fyra procent är svårt att genomföra för Moderaternas del. De måste då lägga röster på dels KD och dels C och i och med förlorade procent minskar Moderaternas makt. Jag har då aldrig stött på en Moderat som vill avstå från makt. Socialdemokraterna har historiskt sett ofta agerat Kamrat fyra procent för Vänsterpartiet, men med tanke på de katastrofala valresultat från år 2006, är Sossarna villiga att offra ytterligare procent för att rädda Vänsterpartiet? Är S villiga att bli ett ”vanligt” riksdagsparti? Är glansdagarna över, då nästan halva Sverige röstade på Sossarna? Kommer Sossarna i framtiden att vara ett 20-procentsparti som samregerar med andra partier? Frågorna är många.
-
Tankelekar är ju bara tankar, spekulationer, drömmar och eventuella mardrömmar. Ett är dock säkert – det kommer att bli oerhört jämnt mellan blocken och tänk om SD kommer in i Riksdagen och ett eller fler partier åker ut ur riksdagen? Valresultatet söndagen den 19 september kommer att bli en nagelbitare. Det är också därför The Show Must Go On! Ända in i kaklet måste vi kämpa.
-
Partiledarna slåss om att få träffa dig. Inför valet väntas ­besöken ute ”i verkligheten” bli ännu fler, skriver Aftonbladet. Därför tänker jag till syvende och sist säga att vi Socialdemokrater inte blott och bart ska vara ute "i verkligheten" när det är valrörelse. Vi ska finnas där jämt.
_
Expressen
-
Tidigare inlägg på temat:
Borgerlig kannibalism (bilden, som illusterar detta inlägg, symboliserar just borgerlig kannibalism)
Hur kommer en högerallians att se ut, utan kristdemokraterna?
Opinionsbildning viktigare än opinionsmätning

Inga kommentarer: