Kontantstøtte versus vårdnadsbidrag

Norge avskaffade sitt vårdnadsbidrag, efter att ha sett effekterna av "kontantstøtte". I Norge togs kontantstøtte ut av 96 procent kvinnor. Dessa var i hög grad invandrarkvinnor i miljonprogrammen som i och med vårdnadsbidraget förlorade positioner på arbetsmarknaden. Lågavlönade kvinnor med svag ställning på arbetsmarknaden (eller som inte ens lyckats komma in på arbetsmarknaden) nyttjade detta kontantstøtte.
-
Innan den Moderatstyrda regeringen (läs den Kristdemokratiskt styrda regeringen) införde vårdnadsbidraget, så visste alltså regeringen att vårdnadsbidraget hade en segrerande effekt. För mig är det ofattbart att, med facit i hand, ändock införa ett vårdnadsbidrag som blott och bart Kristdemokraterna vill ha.
-
Mer än var tionde familj nyttjar vårdnadsbidraget i Stockholms invandrartäta områden, skrev Dagens samhälle för ett tag sedan, men socialminister Göran Hägglund ser inga problem för integrationen. Det är bara bra att det är föräldrarna som väljer, sade han då till Rapport.
-
Sent ska syndaren vakna, men nu har Dagens Nyheter gjort det med besked. Det började med att DN:s ledare 3 x fel resultat som sågade vårdnadsbidraget jämns (eller heter det jäms?) med fotknölarna och för någon dag sedan publicerade DN artikeln Vårdnadsbidraget ökar i invandrartäta förorter. I mångt och mycket tar artikeln upp det jag varnade för i inlägget Vårdnadsbidraget, inte bara en kvinnofälla utan en BARNFÄLLA!
-
Vi har sett Göran Hägglund försvara vårdnadsbidraget med näbbar och klor, men det finns fler Kristdemokrater som försvarar vårdnadsbidraget. Till DN säger Emma Henriksson, som är familjepolitisk talesperson för KD: Det barnen förlorar i språkutveckling tar de igen i trygghet. Och barn lär sig svenska snabbt sedan, de är så receptiva.
-
Är det inte dags för Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet att snällt men bestämt säga till Kristdemokraterna att vårdnadsbidraget är en flopp och därför bör det avskaffas? Kristdemokraterna borde verkligen krypa till korset och erkänna att vårdnadsbiraget inte hör hemma i ett modernt samhälle. Men, jag glömde... KD vill ju inte ha ett modernt samhälle.
-
I inlägget Göran Hägglund är besviken länkar jag till tidigare inlägg som jag skrivit på temat vårdnadsbidrag. Jag vill även rekommendera Johan Sjölanders inlägg Jo. Vårdnadsbidraget ÄR ett integrationsproblem.

Inga kommentarer: