Moderaternas falska marknadsföring

Moderaternas utspel om jämställdhet är något som jag hitintills inte har kommenterat här på bloggen. Fredrik Pettersson har skrivit ett läsvärt inlägg om "det nya jämställdhetspartiet" - Taktiserandet fortsätter – Moderaterna ska bli nya jämställdhetspartiet och även Alliansfritt Sverige ain't fucking buying it.
-
I likhet med Pettersson och Alliansfritt Sverige, så köper jag det nämligen inte. Hur mycket än Moderaten Hillevi Engström skanderar om könsmaktsordningar, känns det som falsk marknadsföring.
-
Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte kalla sig feminist, eftersom han inte vill tvingas in i sådana ramar. Könsmaktsordning är ett svårt ord som Reinfeldt kanske inte skulle använda själv.
-
Känns det igen? Nu må jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vara Folkpartist, men hon kallar sig inte heller för feminist. Vad Reinfeldt och Sabuni egentligen säger är att de inte delar feministernas verklighetsbeskrivning. Varför ska vi då svälja Moderaternas omsvängning i jämställdhet med hull och hår?
-
Vad är det som har ändrat sig? Om de nu menar allvar och vill arbeta med jämställdhet, varför får vi se detta utspel först under det fjärde året i regeringsställning? De har haft tre år på sig att jobba aktivt med jämställdhet, men istället har vi fått se det motsatta.
-
Moderaterna missar målet, och kör här med falsk marknadsföring. Alla som är insatta i jämställdhetsfrågor vet att förändringen bara kommer då det finns en tydlig kedja mellan, beslut, verkställighet och konsekvens av densamma. Ska vi förändra samhället, och få jämställda löner, ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen och därmed ett jämställt arbetsliv behövs det tydliga prioriteringar från regeringens sida. Här krävs det lagstiftning, och inte bara för den statliga och kommunala verksamheten, utan även för den privata. [...] Regeringen Reinfeldt fegar ur, och vågar inte ta sitt ansvar. En aktiv jämställdhetspolitik kräver aktiva åtgärder och konkreta förslag. Mona Sahlin brukar säga att politik är att välja, här har regeringen Reinfeldt nu en chans, tack vare nya röster inom Moderaterna som förstår att vi måste gå längre med politiska medel för att nå ett mer jämställt Sverige.
-
Ovanstående skriver Claes BorgströmSvD Brännpunkt idag. Det är bra att Borgström ryter till. Moderaternas taktik - att "svänga om" i jämställdhet är bara ett spel för gallerierna. Retorik. Ord, utan handling.
-

2 kommentarer:

Nicklas Eriksson sa...

Bra analys. Utan socialism, ingen feminism, utan feminism ingen socialism. Borgerlig feminism är inte feminism utan ett slags "okej, ni får väl vara med på ett hörn då".

Sossetanten sa...

Bra skrivet.