Bordens och berättelsernas politik

Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, är ute på en "köksbordsturné". Hägglund reser runt i Sverige för att "sätta sig ned vid människors köksbord och över en kopp kaffe lyssna på vad de har att säga om sin vardag och sina liv, om politikens uppgift och gränser."-
I en debattartikel i Aftonbladet skriver Per Schlingmann:
-
Det saknas inte utmaningar under nästa årtionde. Utmaningen ligger främst i att kunna ge de bästa svaren på de frågor som påverkar vår vardag och vad vi oroas över vid frukostbordet. Låt 2010 bli ett framtidsår!
-
Alliansen har tagit köksbordet till sin hjärta. Vid köksbordet diskuterar Verkligheten folk. Vid frukostbordet diskuterar Verklighetens folk de frågor som påverkar vardagen.
-
Min oro handlar om hur politiker använder sig av "verkligheten" som legitimitet för den politik de driver. Kristdemokraterna har hitintills varit det mest flitiga parti att använda sig utav Verklighetens folk. Moderaternas propagandaminister Per Schlingmann har nu hoppar på tåget och använder sig av frukostbordet.
-
Just nu försöker alla partier, däribland Socialdemokraterna, hitta Berättelsen. Berättelsen om den verklighet vi lever i, berättelsen som vi kan identifiera oss med och som i slutändan får oss att rösta på partiet med den "bästa" berättelsen. Verkligheten. I singularis.
-
De Rödgröna använder sig också ibland av "verkligheten". Det som skiljer de Rödgröna från högerpartierna är att fler innefattas av oppositionens verklighet. Dock anser jag att även de Rödgrönas användande av ordet "verklighet" är beklaglig. Vilken politik riktar sig till de personer som lever utanför "verkligheten"?
-
Rekommenderad läsning: Jesper Högströms artikel Bordssamtal, Johan Westerholm Om mer av fel medicin och Ett hjärta rött - Sverige slits sönder i sann nyliberal anda.
-

Inga kommentarer: