Litauens häxjakt mot homosexuella

För ett tag sedan skrev jag inlägget När ska EU ta i med hårdhandskarna när det gäller medlemslandet Litauen? då Litauens parlament, med stor majoritet, godkände en lag som förbjuder "främjandet av homosexualitet". Den katolska kyrkan, med Påven i spetsen, har lobbat aktivt för att påverka den konservativa-kristdemokratiska majoriteten i parlamentet. Efter beslutet, lade den litauiska presidenten Valdas Adamkus in sitt veto, eftersom [lagen]var illa skriven och varken definierade vad som skulle anses brottsligt eller stadgade några straffsatser (SvD).
-
Igår röstade dock Litauens parlament återigen igenom lagen som innebär att det från och med mars nästa år, kommer att bli förbjudet att tala positivt om homosexualitet.
-
SR:
Eduardes Platoves från Litauiska Gay-förbundet
Eduardes Platoves från Litauiska Gay-förbundet är kritisk. Lagen kommer att institutionalisera homofobi i Litauen, säger han.
– Politikerna säger att de vill skydda viktiga moraliska värden, men det de egentligen vill är att driva en häxjakt mot oss homosexuella.
[...] Men frågan vad lagen kommer att innebära i praktiken kvarstår. Klart är att positiv information om homo- och bisexuella i exempelvis media och skolböcker blir förbjudet. Den anses hota den mentala hälsan och den intellektuella och moraliska utvecklingen hos barn och unga.
-
Amnesty är oroat att lagen kränker yttrandefriheten och förbudet mot diskriminering grundad på personers sexuella läggning enligt de internationella och regionala traktat Litauen är anslutna till.
-
Jag vill att Sverige, i egenskap av ordförandeland, ska reagera! Jag vill även att EU tar i med hårdhandskarna gentemot medlemslandet Litauen. Dock misstänker jag starkt att statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt inte kommer att ta upp detta med sina litauiska kollegor.
-

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vet inte hur men vi måste verkligen agera! Som medlem i EU och invånare i ett land som säger sig sträva efter människors lika värde. namnlista vad som helst? vad fasen gör man??

/stolt och fri