Dravel från Bajen Fans

Supporterklubben Bajen Fans har på sin hemsida gått ut med ett meddelande där de vill att Hammarby IF ska dra sig ur Prideparaden. Daniel Sundqvist, ordförande för Bajen Fans, skriver bland annat (efter för många öl?):
-
Vi i Bajen Fans tycker att det är synd att Hammarby IF försöker att plocka billiga goodwillpoäng på en festival som inte har med supportrar eller klubben som helhet att göra. Att delta i en festival som står för en sak är att göra ett politiskt ställningstagande oavsett hur bra eller rätt frågan än är så är det fel av en idrottsförening att ta ställning i yttre frågor.
[...] För vår del får du vara en svart man som föddes katolik men lever som buddhist och har elefanthanar som sexuell preferens och försörjer dig på bankrån.
[...] var glad över att Sverige är det enda land i Europa som tidelag har varit lagligt...annars hade du kommit till genom en kriminell handlig.
-
På Nathalie Sundesten Landins sida på Facebook har en intensiv diskussion förts idag, mellan de som är för och de som är emot att Hammarby IF tydligt tar ställning i frågan om hbt-personers fri- och rättigheter. Sebastian Rapp skriver i två svar till Stefan Sanneskär:
-
FIFA och UEFA tar ställning mot rasism och främlingsfientlighet, är det också fel? Hammarby har för övrigt ett samarbete med Unicef, är det också fel? Eller handlar det helt enkelt om att det känns jobbigt för enskilda supportrar att Hammarby IF tar ställning mot homofobin, och för att stärka HBT-människors rättigheter i samhället? AIK och Hammarby IF är ett föredöme i detta sammanhang; att trångsynta supporterorganisationer menar att "vi har ingenting emot homosexuella, men Hammarby IF ska inte ta politisk eller moralisk ställning" är en patetisk ursäkt skapad i rädsla för att övriga supportrar skall kunna skapa nidvisor om dessa lag.
[...]
Fast i sådana fall måste du lära dig att skilja på ett politiskt parti och en parad för att stärka HBT-människors rättigheter i samhället, och däri i fotbollen. Om du inte medger att homofobin är ett problem även i fotbollen, blundar du för någonting självklart, eftersom Justin Fashanu än idag är den ende fotbollsspelare som vågat komma ut som homosexuell. Minns jag rätt gick en ishockeyspelare från Nordamerika ut med att han var homosexuell, han blev mördad strax efter. Att deltaga i Pride och visa rött kort med homofobin, är lika självklart som när FIFA och UEFA visar rött kort mot rasism. Eftersom det handlar om självklara mänskliga rättigheter, och inte triviala petitesser som du och andra verkar få det till. Hammarby skall givetvis aldrig ta ställning för ett politiskt parti, men det är en jävla skillnad gentemot vilja vara med och stärka HBT-människors ställning i samhället liksom inom idrotten.
-
Ja, vilken dubbelmoral och vilket dravel som kommer från ordförande för Bajen Fans. Det är helt OK att försörja sig som bankrånare, idka tidelag och vara medlem i Bajen Fans, men det är inte OK att klubben, Hammarby IF, officiellt deltar i paraden? I anslutning till detta inlägg - läs gärna Frank Ågrens krönika Fotbollen måste ut ur garderoben.
-
Andra som skriver på samma tema: Maria Ferm, Marielle Andreasson Nakunzi, Anders Wallner

4 kommentarer:

Jimmy S. Windeskog sa...

Du är alltså motståndare till att Bajens fans vill att Bajen skall följa sina stadgar och verka som en opolitisk förening?

Maria Ferm sa...

@Jimmy: Där har du fel faktiskt. Det är Bajen Fans stadgar som säger att de är "opolitiska". Hammarby IF har ett långt dokument med "grundläggande värderingar" där det bland annat står:

"Verksamheten vilar på demokratiska värden, jämställdhet och likabehandling. Hammarby IF är partipolitiskt obunden."

Hammarby IF är i högsta grad politiska, och engagerade i en rad olika sorters samhällsengagemang, dock inte partipolitiska.

Stefan sa...

jag hoppas att ni jobbar hårt för att hammarby if, aik och djurgården m.fl deltar i första majtåget nästa år. I den öppna avdelningen, I annat fall är de ju mot värden som fred, frihet och jämlikhet t.ex och med lite fantasi kan man säkert kalla de för socialistfobiker eller något värre. Eller hur?

Anonym sa...

HIF skall hålla sig utanför Pride.
Men det blir nästan som i Nordkorea att man MÅSTE gå i tåget.
Gör man inte det så blir det straff...