[Recension] Olof Palme - Vi ses igen, kamrater

Kristin Linderoth, som skrivit förordet till Vi ses igen, kamrater, skulle fylla fyra år 1986. Linderoth skriver i förordet:
-
Vad var det egentligen som var så annorlunda på mäster Olofs tid? Och varför har Palme kommit att betyda så oerhört mycket för de som upplevde hans politiska gärning, och för oss vars liv började ungefär samtidigt som hans tog slut? När en ny bok med Olof Palmes texter nu blir till aktualiseras frågorna på nytt.
-
Nu kanske en och annan person frågar sig om ytterligare en bok med Olof Palmes tal och texter behövs. Politik är att vilja, Att vilja gå vidare, Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre och En levande vilja, är bara några titlar på böcker med texter av Palme. På nätet går det också att hitta de flesta av Palmes tal och texter (till exempel här).
-
Jag anser att ytterligare en bok med Palmes tal och texter behövs. Just för att många, i likhet med Linderoth, började sitt liv när Palmes tog slut. Varje person och/eller förlag gör sitt urval av Olof Palme. Murbruk förlag har till och med valt att publicera texterna oförkortade, varvid det förekommer upprepningar på några ställen. Det är också därför vi, förutom klassiker som till exempel Politik är att vilja och Därför är jag socialist, även får läsa föredraget Kulturkampen som Palme höll på en ABF-konferens i Karlstad 1974.
-
Det är också bra att det finns noter i anslutning till texterna. Någon som är född på 70-talet eller 80-talet, kanske inte nödvändigtvis vet att Sven Wedén var Folkpartiets partiledare 1965-69.
-
Har du redan en massa böcker med Olof Palmes texter? Köp då boken och ge bort den i present. Den är också bra att ha på jobbet, när man ska skriva föredrag, tal eller artiklar. Vi måste vidare stödja små, oberoende bokförlag som Murbruk och det gör vi genom att köpa denna bok.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den här boken vill jag ha!
Mattias