Årets dogtag upprör synskadade

-
Årets dogtag till Stockholm Pride, ett smycke med ordet HETERO skrivet i punktskrift, har upprört Synskadades riksförbund och Riksorganisationen unga synskadade (US).
Brickan skadar samhällets syn på punktskrift och personer med synnedsättning (Stockholms Fria Tidning) anser organisationerna.
-
I ett pressmeddelande titulerat Stoppa punktskriftsliknelsen på Stockholm Pride! säger Victoria Öjefors, ordförande för US:
-
Det är vi som använder punktskrift som läs och skriftspråk som ensamma har rätt att avgöra hur skriften ska användas och gestaltas. Vi accepterar inte att punktskrift används för att belysa något negativt, vilket nu görs av Stockholm Pride. För oss är punktskriften något positivt och möjliggörande. Den är en av våra nycklar till inkludering i samhället.
-
Det är inte ofta jag håller med Sanna Rayman, ledarskribent på SvD, men jag gör det när hon skriver följande på Ledarredaktionens blogg:
-
Det är ett ganska märkligt krav. Jag föreställer mig att vad US vill är att göra punktskriften till ett språk bland flera andra. Ett språk som finns och tar plats i samhället. Då kan man faktiskt inte behandla det som vore det en isolerad "produkt". US agerande i detta fall liknar mest att de försöker skydda sitt språk från, tja, varumärkesintrång.
Vill man att punktskriften ska ta plats och ha status som eget läs- och skriftspråk kan man inte rimligen kräva att få godkänna när, var och hur det används. Det räcker att föreställa sig motsvarande situation med något annat språk för att förstå absurditeten. Skulle Stockholm Pride ha konfererat med en ryss eller en kines om de ville pryda sitt smycke med kyrilliska eller kinesiska tecken/bokstäver?
På Unga Synskadades hemsida
läser jag att det i år är "Brailleåret". Det betyder att Louis Braille, som skapade punktskriften, firar 200-årsjubileum i år. Med anledning av detta tänker US kampanja lite extra för att fästa mer uppmärksamhet på punktskriften.
Det här var kanske inte det bästa sättet.
-
Nej, det här var verkligen inte det bästa sättet, men som man brukar säga - all publicitet är bra publicitet och nu har de synskadade verkligen fått publicitet.

1 kommentar:

kontakt sa...

Kära nån... det enda som saknas är ordet "kränkt".