Gardasil - en fråga om klass och kön (del III)

Gardasil - en fråga om klass och kön var mitt första inlägg om vaccin mot livmoderhalscancer och därefter lade jag ut en artikel om livmoderhalscancer, skriven av av Anne Ludvigsson, vice ordförande S-kvinnor och Eva Andersson, ordförande S-kvinnor Östergötland.
-
Socialstyrelsen har idag sagt ja till att alla tjejer i årskurs fem och sex ska vaccineras mot livmoderhalscancer (eller rättare sagt HPV-virus).
-
Cellprovtagning kommer dock även i fortsättningen vara lika viktig. Detta för att kontrollera fall av livmoderhalscancer, då vaccinet bara skyddar mot en del av de virus som kan orsaka livmoderhalscancer.
-
Läkemedelstidningen, SVT, SR, DN

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om man är intresserad av ett skydd mot kondylom och cervixcancer lär man nog kunna hosta upp slantarna för att betala sina barns (eller sin egen) vaccin. Man får helt enkelt omprioritera lite och skippa under ett år eller flera chipsen och colan framför dumburkens "Idol", eller vad nu allmogen sysselsätter sig med på fritiden, för att spara ihop till vaccinet. Ska det vara så beklämmande svårt att lära sig att spara?

Klarar man inte att lägga - och hålla! - en budget för att sörja för sina barns omvårdnad förstår jag tusan inte varför man väljer att krysta fram de små liven i första taget...

Vem trodde föräldrarna skulle betala kalaset om inte de själva?

Med detta sagt, är det väl toppen att vi har en regering som beslutat att vaccinet ska vara fritt för småtöserna. Gott så.

Men vadan denna diskriminering av gossebarnen!?! Ständigt hamnar pojkarna på kant. Kondylom smittar bevisligen även pojkar/män - och Gardasil kan skydda mot kondylom. Varför ska pojkar riskera att få en könssjukdom som flickor slipper?

Ja, i sanning, sicken KÖNSdiskriminering!

Anonym sa...

Kvinnor är alltid offer. Då ställer samhället alltid upp.

Anonym sa...

Som alltid försöker Big Pharma att tysta ner riskerna med sina nya produkter. Letar man på webben hittar man massor av rapporter om riskerna med Gardasil/Cervarix.

Här är ett exempel:

http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article5337885.ece