Ylva Johansson v. Göran Hägglund = 10-0

Vårdens bemötande handlar inte bara om den öppna diskrimineringen, utan det handlar också om att inte se de liv som människor lever, eller hur det känns att komma, gravid, kanske orolig för en graviditet med komplikationer, till mödravården, där man tar för givet att den andra föräldern är en man, att varje gång behöva redovisa sin sexuella läggning, varje gång behöva slåss för att den finns och att man själv finns för att sjukvården ska ta hänsyn till detta. Då handlar det inte om öppen diskriminering, men det handlar om okunskap, och det handlar om ett systematiskt osynliggörande.
-
Ylva Johansson imponerade stort i gårdagens interpellations i Andrakammaren, specifikt i interpellationsdebatten HBT-personers bemötande i vården (2006/07:640).
-
Hägglund talade generellt om människor och när han väl tog ordet HBT i sin mun kunde det låta så här "Eh, öh... HBT-bakgrund".
-
Ylva Johansson krävde svar av socialministern, men fick hon några? Nej, anser jag. Hägglund berättade att det pågick mycket arbete inom vård, psykiatri, självmordsprevention, men vad han då talade om var de allmänna insatserna inom vården.
-
Johansson redogjorde då för Hägglund, vad föregående regering gjort för insatser för HBT-personer:
-
I Stockholms läns landsting hade man under den tidigare majoriteten alltid med frågan, särskilt i budget- och verksamhetsplaner, där man hade avsatta pengar särskilt för HBT-kompetens inom psykiatrin. Man hade särskilda utbildningar av personaldirektörer i de här frågorna. Man hade särskilda HBT-utbildningar för ungdomsmottagningarna.
-
Man hade utbildningsseminarier om lesbisk hälsa. Man tog flera olika initiativ som nu inte längre finns i den nya majoriteten i Stockholms läns landsting. Det kanske ser annorlunda ut i andra landsting, men jag ser inte att landstingen själva gör särskilt mycket på det området. Därför är det viktigt att regeringen tar initiativ.
-
Ylva Johansson var briljant i talarstolen och Göran Hägglund visade återigen att han och kristdemokraterna inte hör hemma på socialdepartementet.
4 kommentarer:

Anonym sa...

men den lesbiska mottagningen som finns på södersjukhuset har fått utökat stöd med den nya borgerliga makten i landstingshuset i stockholm. Mer pengar! Bra va?

Alexandra Einerstam sa...

Om så är fallet, är det bra.

Anonym sa...

Varför har du inte lyft fram allt det positiva som SSU diskuterade på sin kongress? :(

Alexandra Einerstam sa...

Vad beträffar allt det positiva på SSU:s kongress, så har vi en massa SSU:are som bloggar om detta.