Ytterligare ett inlägg i våldtäktsdebatten

"Stureplansprofilen" är frisläppt (igen). Vad kan man säga? Jag är föga förvånad, desto mer upprörd över rättsväsendets tolkning av Sveriges Rikes Lag. En sexualbrottslag som inte fungerar i praktiken. Dags för en lagändring? Dags för rättsväsendet att läsa Katarina Wennstams två böcker En riktig våldtäktsman och Flickan och skulden?

Den våldtagna kvinnans minnesbilder är för dåliga. Hon har inte kunnat peka ut vem av de två männen som våldtog henne. Mikael Nestius, chefredaktör för Stockholm City skriver idag:

I både detta fall och i den så kallade Stureplansdomen har kvinnornas historier ansetts mindre trovärdiga för att de, på grund av att de varit väldigt påverkade, inte kunnat ge en exakt beskrivning av vad som hände. Jag kan inte förstå det resonemanget alls. Det talar ju tvärtom för att kvinnorna talar sanning. Det är inte särskilt trovärdigt att både hävda att man var väldigt drogad och ändå hade total koll på vad som hände.

I samma tidning säger juridikprofessor Madeleine Leijonhuvud att i extremfall skulle en kvinna utsättas för gruppvåldtäkt och alla gå fria om den våldtagna kvinnan inte kan peka ut någon.

Åtal väcks således inte eftersom vittnen saknas och den tekniska och medicinska bevisningen inte är tillräcklig. Bevisningen styrker inte ett brottsligt våld. Försvararen kan alltid säga att även frivilligt samlag kan ge sprickor i slidan, ergo åklagaren kan inte väcka åtal.

Den våldtagna kvinnan säger till Aftonbladet att hon plågas av skadorna i underlivet och sömnlösheten. När Aftonbladet träffade henne tidigare åt hon smärtstillande och hade svårt att gå på toaletten. Är det skadorna från ett frivilligt samlag undrar jag?

Är det inte förunderligt att samma man, den så kallade Stureplansprofilen, under loppet av fyra månader är misstänkt för våldtäkt två gånger? Om han är så oskyldig, hur kommer det sig då att just han hamnar i dessa situationer?

Stoppa våldtäkterna nu!

Läs gärna mitt tidigare inlägg.

För mer läsning:
DN
Aftonbladet
SvD
Expressen

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra inlägg i debatten!

Man kan också förundra sig över att en man som varit misstänkt för våldtäkt, för att han inte "förstod" att kvinnan inte ville, råkar ut för samma sak igen... Normalt funtade människor skulle lära sig en hård läxa av ett sådant "misstag", men det enda den här mannen verkat lära sig är att man kan komma undan med allt så länge en mans ord står mot en kvinnas!

Vilka signaler skickar det här ut till Sveriges alla kvinnor? Det börjar likna 80-talet då inga barn vågade berätta om sexuella övergrepp eftersom de ändå inte blev trodda!

Jag är inte så bra att uttrycka mig i skrift så jag hoppas mina tankar inte misstolkas...
TACK för att du är bättre på det!

Mvh:
Camilla Ymer - Uppvidinge