Träsket Facebook

När jag dricker dricker jag för mycket, när jag röker tar jag nästan död på mig, när jag älskar tappar jag förståndet, och när jag arbetar jobbar jag halvt ihjäl mig... Jag kan inte göra någonting på ett normalt sätt, lugnt och stilla, jag... (Anna Gavalda - Tillsammans är man mindre ensam)
-
Det fanns en tid när jag läste oerhört mycket böcker, såg en hel drös med film, en tid när jag träffade mina vänner IRL, spelade scrabble, bakade bröd, lagade mat... en tid när jag skrev på min deckartrilogi, när jag var ute i naturen et cetera et cetera.
-
Sedan kom Qruiser och jag började skriva dagbok och "messa" med människor där, därefter kom MySpace och jag hängde även där. Ja, chatten MSN får vi inte förglömma.
-
Att träffa vänner kvällstid och scrabbla IRL blev svårare och svårare (ja, vi har olika schemata, olika intressen, men...) så jag började spela scrabble online på
Betapet.
-
Jag började blogga på Blogspot som en del av oppositionsarbetet.
-
Jag har vidare aldrig varit någon stor anhängare av data- och tevespel, men så kom Guitar Hero och jag blev helt besatt. Sedan kom Facebook, denna virtuella drog. Facebook är en heltidssysselsättning. Här skall det "addas" vänner för brinnande livet, det skall anslutas till klubbar och viktiga causes, det skall läggas upp bilder, skickas vampyrkramar, det skall göras quizzes, svaras på vänners frågor, listor skall göras, böcker skall recenseras, favoritfilmer skall "addas", fler applications skall läggas till, inklusive lite politik (jag tycker det är jätteroligt)... Ja och när jag trodde the botten was nådd... då kommer Singstar in i mitt liv.
-
Om någon hade sagt till mig för 15 år sedan att man kunde ladda ner film och musik på nätet, att det fanns communities i likhet med Facebook, att en vanlig medborgares blogg plötsligt kunde läggas till en artikel i SvD eller DN, att flator och bögar i hela Sverige skulle samlas på qruiser och vårt avlånga land skulle krympa avsevärt, då hade jag skakat på huvudet och fortsatt spela in mitt blandband Tracks #23. Nu är det till och med möjligt att koppla upp sig via mobiltelefon. Jag kan vara online dygnet runt. Jag kan nå Facebook och blogga via min mobil. Jag kan ta foton och skicka iväg mms eller ladda upp dessa medan jag går från punkt A till punkt B.
-
Igår visade sig abstinensen tydligt, då jag och Åsa bestämde oss för att göra något på Arkeologins dag. Vi valde att åka till Stäket (bara namnet i sig är exotiskt) på arkeologisk exkursion som en eldsjäl vid namn Börje Sandén höll i. Resan i sig tog 1 timme och 17 minuter (tunnelbana, pendeltåg OCH buss). Efter en stund sade jag till Åsa "kan vi inte åka hem och spela Guitar Hero istället?", det var ett skämt (men ändock inte). En tanke gick även till Facebook.
-
Jag ångrar inte att vi åkte till Stäket. Det var en oerhört vacker plats och jag träffade en kursare från Arkeologen där. När vi väl återvände till Högdalen var vi tvungna att spela Guitar Hero och Singstar. Nu sitter jag på jobbet och bloggar, kollar Facebook och besvarar meddelanden på qruiser.
-
Jag är som ovanstående citat, jag gör allt FÖR mycket. Jag borde logga ur och läsa Carin Holmbergs och Ulrica Stjernqvists rapport Våldsamt lika och olika - Om våld i samkönade parrelationer, eller varför inte en bok jag har haft i väskan sedan SSU-kongressen - Streber, fraspolitiker och alla vi andra eller varför inte läsa klart boken Svart flicka/Vit flicka av Joyce Carol Oates?
-
Jag tycker faktiskt att jag lever ett innehållsrikt liv och är ganska tillfredsställd med livet (om än att jag gärna skulle vilja ha fler timmar på dygnet). För när man läser ovanstående text får man onekligen intrycket av att jag och mina vänner endast umgås via mobilen och nätet, men så är inte riktigt fallet (inte ännu åtminstone).
-
Jag har avslutat mitt konto på MySpace, jag är inte lika inloggad på qruiser längre och idag ska jag umgås IRL med en kompis. På onsdag kommer mitt scrabblegäng hem till mig för att spela scrabble IRL och vi kommer att äta riktig, hemlagad mat (och eventuellt hinner jag också baka bröd till middagen). På torsdag har HBT-sossarna styrelsemöte och på söndag ska jag på Allsång mot Högern.

Inga kommentarer: