Regeringen fortsätter att jaga de sjuka

Många läkare kommer nu att hitta ett stöd för att begränsa
det ändlösa och meningslösa sjukskrivandet.
Jan Larsson (projektledare Socialstyrelsen)
-
Reglerna för sjukskrivning skall skärpas så att den som har gått in i väggen inte får sjukskriva sig från jobbet längre (DN). I genomsnitt är en utbränd hemma i 119 dagar och enligt Socialstyrelsens och Försäkringskassans nya riktlinjer (läs order från Regeringen) skall inte utbrända vara hemma en endaste dag.
-
Regeringen och i förlängningen Socialstyrelsen och Försäkringskassan stannar inte där. Deprimerade skall också jobba. Blott och bart deprimerade med grava sömnproblem kan få bli sjukskrivna, men då max tre veckor. Allvarligt deprimerade får vara sjukskrivna max sex månader. Långvarig värk är inte heller någon anledning till att vara sjukskriven.
-
Projektledare Jan Larsson är medveten om att de nya rekommendationerna kan bli kontroversiella, särskilt när det gäller de mer diffusa diagnoserna som utmattningssyndrom och långvarig värk. Enligt honom har nu läkarna stöd för att begränsa det "ändlösa och meningslösa" sjukskrivandet.
-
Enligt mig är de nya rekommendationerna helt sjuka! Javisst finns det meningslösa sjukskrivningar, men är de så många som Jan Larsson och Regeringen gör gällande?
-
För några år sedan blev jag sjukskriven på grund av en helvetisk värk i min högeraxel. För mig var det stört omöjligt att jobba med denna värk. Den upptog alla mina tankar. Jag kunde sitta på en stol i max en timme och sedan var jag tvungen att lägga mig ner. Jag åt voltaren och orudis, jag gick till sjukgymnasten 2-3 gånger i veckan. Ett tag hade jag tre sjukgymnaster: en som skötte vattengymnastiken, min ordinarie sjukgymnast som med massage och annat hjälpte mig och en tredje sjukgymnast på St. Göran som var Übersjukgymnasten på just sådan värk. Därtill hade jag en TENS-apparat hemma och varje dag gjorde jag även de övningar som mina sjukgymnaster hade utformat för mig. Därtill kom jag med i ett program för kognitiv beteendeterapi. Jag var heltidssjukskriven i 6 månader och därefter var jag sjukskriven halvtid i ytterligare sex månader.
-
Jag var med andra ord sjukskriven i ett helt år. Nu är jag fullt återställd, men det året jag var sjukskriven var inte ett roligt år. Jag hade inte min heltidslön, alla läkar- och sjukgymnastbesök kostade, magnetröntgen, resor, mediciner etc. Därtill denna ständiga smärta... Så nej, jag var inte hemma och spelade golf och jobbade svart som Regeringen tror att alla sjukskrivna gör. Nej, jag var inte hemma för att läsa böcker och umgås med vänner och familj, nej, jag var inte hemma för att det är kul.
-
Det krävdes ett år av underbara sjukgymnaster, medicin och egen vilja för att bli återställd. Om jag skulle bli sjukskriven nu, med de nya rekommendationerna, vet jag inte om jag skulle sitta här idag. Likadant är det för de som är deprimerade.
-
Jag har en vän som är deprimerad, inte "deppig" som vi andra brukar säga, utan verkligen deprimerad. För henne är tillvaron som ett bottenlöst, mörkt hål. Hon äter cipramil, zoloft eller seroxat (om inte den ena medicinen hjälper skriver läkaren ut ett annat), hon går i terapi och att ta sig ner till Konsum är för henne ett projekt som kan ta timmar. Hon säger att hon inte vill leva när "allt är så här".
-
Kära Regering - när ni håller på och pillar i våra socialförsäkringar, när ni vill att alla ska jobba och de som inte kan skall straffas för det... kära Regering, i er vilja att skapa ett robotsamhälle så glömmer ni något - ni glömmer människorna!
-
Sjuka människor är också människor och behöver all hjälp och allt stöd för att komma tillbaka. Att tvinga ut deprimerade, utbrända och människor med långvarig värk på arbetsmarknaden är inte lösningen! Det kommer bara att leda till något ont. Det kommer bland annat att leda till att självmorden ökar och att folk harvar runt utan livskvalitet. I er iver att genomföra er ideologi, så glömde ni att era väljare är inte bara är "valröster" - de är människor också!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var vår egen regering som initierade de här grymheterna - för det är vad det är fråga om. Rena grymheter! Borgarna fortsätter bara vad ditt och mitt parti startade. Bara det får mig att tappa livslusten!

Anonym sa...

Varför protesterar vi inte högre?
Enda skälet till att ge sig på de sjuka är att ytterligare skattesänkningar ska till.Behöver vi som jobbar verkligen ännu lägre skatt? Detta gör ju att man börjar ta det rysligt lugnt på jobbet för att spara på krafterna.