Fördomar bland HBT-personer

Jag minns så väl den gången jag stod i toalettkön på en tjejklubb. Jag hade kjol, nagellack, handväska och var sminkad. Plötsligt vänder sig en tjej till mig och säger något i stil med "va' fan gör du här? Kan inte du gå på något jla heteroställe och ragga där istället". Jag blev så förvånad att jag först inte kunde säga något, men till slut hasplade jag ur mig "men jag är ju här av samma anledning som du". Enligt den här tjejen passade jag inte in i "homonormen".
-
Jag har två bisexuella vänner som är polyamorösa. De har figurerat i DN-artikeln Johanna älskar flera vidare var de med i ett webbtvinslag i DN under prideveckan (se bilden).
-
Jag fick då kommentaren "jag såg dina två konstiga vänner i DN". Konstiga? Inte mer konstig än du sade jag. Jag fick frågan av en annan person om Åsa var min flickvän, varvid jag sade att hon hade redan flickvän och att hennes flickvän i sin tur hade pojkvän. Reaktionen lät inte vänta på sig. Det var inte en öppensinnad reaktion, utan snarare en väldigt konservativ syn på förhållanden. "Så där kan du väl inte säga, du som är bög" sade jag.
-
Normal förekommer enligt mig bara på tvättprogrammet.
-
Precis som honom har jag svårt att tänka mig att leva i ett polyamoröst förhållande (dock stänger jag inte dörren för tanken), men jag anser att alla får leva precis som de vill, så länge de inte skadar någon (som inte vill bli skadad, läs bdsm). All kärlek är med andra ord bra kärlek.
-
Fördomar ja... hbt-personer är inte så fördomsfria som de vill ge sken av. Vissa bögar ser ner på flator, vissa flator ser ner på andra flator, machobögarna ser ner på fjollorna et cetera.
-
Ytterligare något som är skrämmande är när en flata plötsligt blir kär i en kille. Det värsta som kan hända är att hennes lesbiska vänner plötsligt anser henne vara en quisling, en femtekolonnare som har gått över till "the dark side". Istället för att vara glada över att deras vän har hittat kärlek, behandlas hon plötsligt som en förrädare.
-
Till syvende och sist vill jag säga att det här med etikettering av människor ibland blir löjlig när den dras till sin spets: "bisexuell, polyamörös flata som gillar bdsm", "homosexuell, lesbisk som har sex med killar", "straight-acting bög som gillar "repeated behavior" men som inte vill ha förhållanden"...
-
Jag vill till exempel inte definiera mig som bisexuell. Om någon verkligen vill veta säger jag att jag är queer och öppen för allt. Jag använder ordet queer, för att jag inte är min sexuella läggning, jag består av många delar. Jag använder ofta ordet flata, då jag anser att flata är ett politiskt ställningstagande. Den enda som kan ge mig en etikett är jag själv. Jag gillar inte när någon annan ger mig en etikett.
-
Det är synd att det finns en utbredd fördomsfullhet bland HBT-personer. Vi borde välkomna alla och för använda sossarnas valslogan - alla ska med!
-
För mer läsning: Aftonbladet och här.


1 kommentar:

Anonym sa...

Så bra skrivit, klockrent helt enkelt!