Det svenska spelmonopolet

Dubbelmoral från såväl den tidigare regeringen som vår nuvarande beträffande det svenska spelmonopolet (svt, SvD).

Det var ju så viktigt med ett spelmonopol för att stävja spelmissbruk, det var ju så viktigt med ett spelmonopol för att sponsra idrotten och kanske det viktigaste av allt - att få in pengar till statskassan.

Hur förklarar annars den svenska staten all reklam som görs för Svenska Spel? Från tunnelbanan blickar stora trisslotter ner på mig och på teve springer Alladins ande omkring och suckar över drömvinsten på lotto. Överallt reklam för Svenska spel. På pubarna i Högdalen möts jag av spelautomater och på automaterna ett klistermärke där det står att man måste vara över 18 år (och hur många underåriga har vi inte sett spela på dessa automater?).

Att vår nuvarande regeringen väljer att behålla spelmonopolet är för mig oförklarligt. Jag trodde att regeringen skulle köra sin ideologi fullt ut efter valet. Vi ser det ju med utförsäljningen av statliga bolag, allmännyttan et cetera.

Vi ser inte att regeringen säljer Vattenfall (= kassako), vi ser inte att regeringen avskaffar Systembolagets monopol och vi ser inte att regeringen avskaffar spelmonopolet.

Tiden och tekniken har sprungit ifrån det svenska spelmonopolet. Nu kan alla spelsugna spela dygnet runt på internet. Några klick med datamusen och ett kontokort är allt som behövs.

... Och långt uppe i vänstra hörnet på Svenska Spels sida finns det en liten banner där det står "spela lagom" och i mitten på sidan en större banner där det står "tävla här".

Inga kommentarer: