Det är inte lätt att vara vänster...

...hänt.
-
Vi vänsterhänta diskrimineras i samhället. Verktyg är gjorda för högerhänta, datamusen är gjord för högerhänta, ja listan kan göras lång. Ta bara ett sådant vanligt redskap som en sax, eller en kniv... men, tänker ni kanske, en kniv är en kniv är en kniv. Nej. Europeiska knivar är oftast symmetriska medan japanska knivar har en egg som är assymetrisk. Javisst finns det specialaffärer och tack vare internet finns det en uppsjö med saxar, knivar och vinöppnare, men de är betydligt dyrare än de vi kan finna i butiker som Åhléns och Claes Ohlsson.
-
Vänsterhänthet har länge betraktats som ett lyte och så sent på 1960-talet tvingades vissa vänsterhänta att skriva med höger hand i skolan. Tack och lov att jag inte gick i skolan då.
-
Nu har forskare upptäckt den "vänsterhänta" genen (Expressen). Ett aber är bara att samma gen ökar oddsen för schizofreni. Så om jag inte skär mig på en bandsåg (dessa sågar finns bara för högerhänta) och förblöder, så vet man inte vad framtiden har i sitt sköte. En artikel i Forskning & Framsteg om vänsterhänthet redogör vidare för en rapport. Rapporten visar att en högre procent människor är vänsterhänta i mänskliga samhällen där mord och dråp är extra vanliga. Jepp - det är det att vår fiende inte förväntar sig att vi skall använda oss av vänster hand, så det är med andra ord en fördel att vara vänsterhänt i aggressiva samhällen (och i många bollsammanhang).
-
Dock känner jag mig en smula, hur ska jag uttrycka mig, utvald? 10 procent av världens befolkning är vänsterhänt och när jag var ung sade en läkare till mig (fråga mig inte hur vi kom in på det) att jag troligtvis tillhörde de 5 procent av vänsterhänta som inte har "omkastade" hjärnhalvor... En annan karaktär som är vänsterhänt är Bart Simpson (se bilden). 10 procent - ja, det finns en populär "myt" att 10 procent av världens befolkning är homosexuell, men hur man kommit fram till den statistiken har jag ingen aaaaaaaaning om.

Inga kommentarer: