Fas 3 - förvaring som inte leder någonstans

Riksdagens utredningstjänst (RUT) har fått i uppdrag av Socialdemokraterna att ta fram siffror kring det som regeringen Reinfeldt kallar för Fas 3. Det är en del i arbetslinjen, hävdar Moderaterna men siffrorna, som publiceras idag, visar att Fas 3 inte leder till sysselsättning. Fas 3 leder de facto ingenstans. Peter Johansson skriver:

Ska jag sammanfatta Fas3 i några meningar ser det ut så här.

Långtidsarbetslösa tvingas att förvara sig själva till en ersättningsnivå som motsvarar socialbidrag. Om de klagar över sin situation stängs de av och får leva hand ur mun. Tanken är att de efter avslutad Fas3 ska vara mer anställningsbara, vilket statistiken visar att de inte är.

Eftersom företagen som tar emot en Fas3-person får betalt så länge personen ifråga är där, har företag som Jobbfabriken ingen som helst intresse av att kompetensutbilda dessa personer så de kan få ett jobb. Då försvinner förtjänsten.

Är det någon som kommer ihåg den Reinfeldt som i opposition stolt förklarade att i hans Sverige var det slut med AMS-förvaring? Det var riktiga jobb som gällde.

Fas 3 är en skam.
Andra som skriver på samma tema: Löntagarbloggen, Claes Krantz, Peter Högberg, Martin Moberg, DN, Johan Westerholm, Sveriges Radio

1 kommentar:

Anonym sa...

Frågan är – vad tänker Socialdemokraterna göra åt detta. Jo, springa Svenskt Näringslivs ärenden, som betalar dem för att införa högerpolitik i S. De förslag man sett – och hört av Mona Sahlin i hennes avskedstal, Stefan Lövden m fl handlar om att införa en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen, dvs inte bara slänga ut sjuka till socialbidrag eller tvång att leva på partnern, utan även arbetslösa, till största delen kvinnor är det som nu blir arbetslösa. Så vad har de för alternativ, något ännu värre än vad Moderaterna genomdrivit.
Viktigt att komma ihåg är, att alliansens politik handlar om att tvinga bort kvinnorna från arbetsmarknaden till ekonomiskt beroende – och till gratis arbetskraft för passning av frisk man i hemmet. Det är i kvinnoyrkena som arbetsvillkoren försämrats, de tillfälliga anställningarna ökat, nedskärningarna skett, vård, skola, omsorg. Manliga branscher gynnas genom allokering av skattepengar, ROT-avdragen (RUT kan liksom inte alls matcha vare sig beträffande antal, kompetenser eller lönenivåer), regeringen satsar bara på manliga domäner, och det trots att den kompetens arbetsgivare framför allt efterfrågar handlar om att kunna kommunicera, förmåga att arbeta i team och stresstålighet.