Comeback för Det gröna folkhemmet

Den som är satt i skuld är inte fri, basunerade Göran Persson ut från talarstolen på seminariet Fullt upp!

Journalister och S-märkta bloggare gick i spinn. Dreglet rann från munnar, längtansfulla och trånande blickar mötte den före detta statsministern. På bara några timmar seglade Persson upp som den absoluta favoriten bland partiledarkandidaterna. Historielösheten var total och om en historiemedvetenhet någonsin funnits bland de som nu hyllade Göran Persson, så var allt glömt och förlåtet.

Vad är det egentligen med den här karln? Som gör att alla går så igång på honom?, frågade statsvetaren Jenny Madestam på sin blogg. Jag mådde bara illa av Göran Persson-nostalgin... Men en god sak kom ur denna självgoda skepnad – Persson talade nämligen om Det gröna folkhemmet och nästa talare, Lena Sommestad, hakade på Persson och talade även hon om Det gröna folkhemmet.

Efter valförlusten har jag försökt lansera Det gröna folkhemmet. Version 2 på min blogg (se nedan). Få bloggare har hakat på och ingen socialdemokratisk ledarsida har nämnt det gröna folkhemmet (åtminstone inte sedan 2006-2007). Det var innan Göran Persson talade. Efter Perssons anförande på Fullt upp! gjorde Det gröna folkhemmet sin comeback. Åtminstone i några dagar. Den här veckan har ingen, vare sig journalister, politiker eller bloggare, skrivit ett ord om detta. Därför lyfter jag ånyo den gröna socialdemokratiska visionen här på bloggen.

Samma dag som Göran Persson stod i talarstolen på Clarion Sign, gästbloggade Johannes Åsberg på HBT-sossen. Hans slutkläm lyder:
Alexandra har satt bollen i rullning. Jag tror och hoppas att många andra kommer att hänga på. Det Gröna Folkhemmet 1.0 lanserades av en nyvald partiledare på en extrakongress i mars 1996. Kommer version 2.0 att lanseras av en nyvald partiledare på en extrakongress i mars nästan exakt 15 år senare? Det beror mycket på om man väljer rätt kandidat... Men alldeles oavsett när det lanseras och av vem, så tycker jag vi sätter igång och börjar bygga det nu på en gång. Eller hur?

Precis som Åsberg, vill jag att Socialdemokraternas nya partiordförande (vem det än blir) i sitt linjetal på extrakongressen lyfter Det gröna folkhemmet. Version 2.

Tidigare inlägg i serien om Det gröna folkhemmet. Version 2:
[Gästbloggare] Johannes Åsberg
[Recension] Välfärd utan tillväxt
Det gröna folkhemmet. Version 2
Det gröna folkhemmet: Att skapa ett jämlikt och hållbart samhälle
Lena Sommestad: "Målet är ett jämlikt och hållbart samhälle"
Lena Sommestad
Rönnebergaseminariet - Red Bull för röda rosor
Det goda samhället
Det gröna folkhemmet (del II)
Det gröna folkhemmet


Andra som skriver om Det gröna folkhemmet: Mikael Jämtsved, Johannes Åsberg och Peter Andersson

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, jag säger det hela tiden. Göran Persson har talat, då lyssnar man!
Kör han fram "Det gröna folkhemmet" - ja då är det det gröna folkhemmet som gäller! Härligt!

Hälsningar från en som har börjat dregla