Jag vill se Birgitte Nyborg som ny partiledare för S

Lena Mellin proklamerar på Aftonbladet att Thomas Östros har allt som krävs. Har Mellin pratat med Aftonbladets politiska chefredaktör, Karin Pettersson? Är detta verkligen AB:s partiledarkandidat?

Karin Pettersson tycker ju, som bekant, att Sven-Erik Österberg inte är så kul och det skulle förvåna mig om hon istället förordade Östros som partiordförande för S.

Låt mig för en stund ta på mig rollen som konspirationsteoretiker. Jag vet inte vilket parti Lena Mellin röstade på i valet 2010, men jag sätter en hundring på att det inte var S. Mellin har nämligen fått det ganska bra ställt i och med regeringen Reinfeldt. Hon har till exempel gjort avdrag för hushållsnära tjänster (strax under 22 000 kronor) och därför är det inte förvånande att hon skriver som hon gör om RUT-avdraget.

Att Mellin nu lanserar Östros som den person som har allt som krävs, kan jag bara tolka som att hon gärna vill att Fredrik Reinfeldt sitter kvar. Just nu står det 100-1 i matchen mellan de två kurskamraterna Anders Borg och Östros. Om Östros har svårt att slå Borg – kommer då Reinfeldt att bli en enkel match? Men det handlar inte blott och bart om att slå Borg eller Reinfeldt i partiledardebatter eller i Agenda.

Östros är en av de ansvariga för valförlusten. Väljarna sågade den ekonomiska politik som S och i förlängningen de Rödgröna gick till val på. Vem bär huvudansvaret för den politiken? Det är de facto Östros & Co.

Efter valet skrev Östros en urusel debattartikel, som Rebella mycket förtjänstfullt begår ett veritabelt lustmord på. Han har lärt sig sin läxa efter den. För det har varit ovanligt tyst om Östros efter den. En taktik som, enligt Mellin, har lönat sig. Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag inte vill tala illa om någon partiledarkandidat, men nu bryter jag den grundregeln. Jag gör det för att jag vill partiet väl.

Om Östros blir partiordförande kommer såväl partimedlemmar som väljare att vända S ryggen. Med Östros i spetsen för ett gammalt garde (Österberg, Baylan med flera) – hur stor är chansen att vinna valet 2014? Med Östros i spetsen, kommer Kriskommissionens slutrapport definitivt att hamna i det runda arkivet (hur mycket än Östros säger att han känner sig ”befryndad” med den).

Lena Mellin, Lena Mellin, Lena Mellin. Varför förordar du Östros? Då kan vi lika gärna välja Birgitte Nyborg till ny partiordförande. Hon har allt som krävs och mer därtill.

Oj, jag glömde... hon är bara en karaktär i en tv-serie som till på köpet är dansk. Men, som Johan Wennström skriver i SvD – bara danskar kan skildra svensk politik om än att jag inte håller med honom om Hanne Vibeke Holst-filmatiseringarna (som jag tycker är bra).

Precis som Mellin, har även jag en agenda. Jag tycker att Östros har gjort sitt och kan flytta på sig till förmån för Lena Sommestad. Så rak och ärlig är jag (vilket kan jämföras med gubbmaffian som för fram Sven-Erik Österberg).

[UNDER STRECKET]

Roger Jönsson: Nu arbetar vi vidare med Kriskommissionens rapport
Johan Westerholm: Socialdemokraterna: Turistbussar, korridorer och om en öppen slutenhetMartin Moberg: O (s) a på ÖKK:s enkät.....
Kristian Krassman: En rädsla som inte kan misstolkas
Staffan Lindström: Jag ber om förtroende som kongressombud del 4.
Annika Högberg (om en annan Tomas): Tomas, säg ja!

Inga kommentarer: