De vänsterhäntas dag

Det är visst de vänsterhäntas dag idag (Aftonbladet). Så grattis till alla vänsterhänta, inklusive jag själv. Jag hittade förresten ett inlägg från förra året som heter Det är inte lätt att vara vänster.
-
Enligt Louise Rönnqvist finns det påtagliga skillnader mellan höger- och vänsterhänta:
-
Dels rent biologiskt men också beteendemässigt skiljer vi oss från varandra. Vänsterhänta är överrepresenterade bland musiker, dirigenter, dansare och andra kreativa yrken.
-
Jag har en obesvarad kärlek till musik (i musikskolan var jag usel på gitarr och altblockflöjt), jag kan inte dansa, jag kan inte måla och kreativ är jag enbart när jag lagar mat och bakar.
-
Vi vänsterhänta anses ha en ökad risk för schizofreni och sämre språklig förmåga. Inte för att skryta, men det är faktiskt inget fel på min språkliga förmåga, snarare tvärtom.
-
Nåväl, det kanske beror på att jag tillhör de vänsterhänta (5 procent av de vänsterhänta) som inte har omkastade hjärnhalvor.
-
För er som är vänsterhänta och har tröttnat på högerhänta saker, rekommenderar jag internetbutiken Allt för vänsterhänta och om ni befinner er i London eller Belmont, Surrey kan ni alltid besöka affären för vänsterhänta - Anything lefthanded.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men vad dumt! När ska vi med tummen mitt i handen få vår dag?

Anonym sa...

Det är idag det årliga jippot ”De Vänsterhäntas Dag”, där människor som är vänsterhänta får visa upp sin defekt stolt för alla som inte vill se. Man ordnar fester och föreläsningar, propagerar i tidningar och försöker slå i oss normala högerhänta hur ”normalt” det är med att vara vänsterhänt!

Pyttsan säger jag! Varför ska vänsterhänta behandlas speciellare än oss? Bara för att vänsterhänthet ansågs vara ett lyte fram till sextiotalet och man tvingade vänsterhänta att bli högerhänta, så ska de inte tro att de kan tro att det utgör normen i samhället! Vad händer här näst? Att vänsterhänta ska ha speciella lagar som skyddar dem? Att vänsterhänthet är ett handikapp, det vet vi flesta normala, och själv förstår jag inte poängen med att vänsterhandanpassa samhället! De får väl vänja sig av med det och agera som vanliga Svenssons! Att vänsterhänta är överrepresenterade bland mindre begåvade människor visar forskning som jag tagit del av, och varför ska mindre begåvade eller människor med såna tendenser får samma rättigheter som oss?

Varför blir det inga dagar för oss normala högerhänta? Varför inte ”De Högerhäntas Dag”? Om de vänsterhänta ska få manifestera sin vänsterhänthet hur som helst på öppna gator så borde vi normala Svenssons som inte hela tiden vill sticka ut och få uppmärksamhet få en egen dag!

Jag har absolut INGET emot vänsterhänta! Jag har flera vänner som är vänsterhänta och de håller det för sig själv. Men sånt här kan man inte skriva eller debattera om utan att bli kallad vänsterhandofob! Men mina vänsterhänta vänner har den goda smaken att inte skylta med det hela tiden.

Vi högerhäntas rätt, vart tog den vägen? Varför får inte vi göra vår röst hörd i media? Är det så att det är vänsterhäntslobbyn (den så kallade ”VH-lobbyn”) som styr vad som får höras och synas i media?

Så bara för ett en minoritet vill ha samma rättigheter som vi normala så betyder det inte att vi ska lyssna på dem. Vi kan acceptera dem som människor men inte deras vänsterhänthet. Jesus var högerhänt det är den normen vi ska följa genom livet. Det finns inga plats för avarter. Vad händer om de där 900 000 vänsterhänta (fast jag har hört att det är betydligt mindre än så) i Sverige börjar ta över? Kommer vi högerhänta helt att försvinna då? Kommer religionsfriheten att tas bort och kommer även människor som är vänsterfotade att få samma rättigheter? Kommer folk kunna gifta sig med sin dotters fötter? Det ena leder till det andra som ni vet.

En tankeställare bara...

Gud välsigne er!

Anonym sa...

http://fredzilla.blogspot.com/2008/08/de-vnsterhntas-dag-behver-vi-verkligen.html

Glömde källhänvisa.

Sorry.

Anonym sa...

"Varför blir det inga dagar för oss normala högerhänta? Varför inte ”De Högerhäntas Dag”"

Antagligen av det enkla skälet att vänsterhänta är en minoritet (7-10% om jag inte minns fel). Högerhänta har ju alla andra dagar. :P