260 kronor för ett "jungfrucertifikat"

För några dagar sedan damp det ner ett mejl i min inkorg från en kvinna vid namn Ann C. Om jag inte hade fått hennes mejl, så hade debatten om rekonstruktion av mödomshinnor gått mig spårlöst förbi (min ursäkt är att jag har haft semester). Här kommer ett utdrag ur Anns mejl:
-
Har just läst Nalin Pekguls artikel i Expressen. Man blir ju mörkrädd. Hur kan en företrädare för ett demokratiskt parti tycka att invandrarkvinnor ska få rekonstruerade mödomshinnor på skattebetalarnas bekostnad? Samtidigt går hon ut och säger att man ska vara som man är, och själv kan hon inte tänka sig att göra någon skönhetsoperation. Men däremot går tydligen onödiga operationer av kvinnors underliv bra, och dessutom på skattebetalarnas bekostnad! Vilket hyckleri!

-
Varför tar hon inte i stället upp hur man kan ändra på dessa kvinnofientliga gamla kultur- och religiösa yttringar, genom utbildning och information?

-
Den artikel som Ann syftar till är Oskuldsingrepp lika viktiga som p-piller, men debatten om mödomshinnor började med att riksdagsledamoten Carina Hägg ställde en fråga till socialminister Göran Hägglund. Detta efter att rapporterna om att allt fler kvinnor opererar mödomshinnan framkommit. Det svar som Hägg fick från Hägglund var, enligt mig, inget svar. Hägglund hänvisade enbart till det arbete som redan pågår vad beträffar hedersrelaterat våld och förtryck, men i och med denna fråga till Hägglund var debatten igång.
-
När jag läser Nalin Pekguls artikel, blir jag uppriktigt sagt förvånad över att Pekgul försvarar dessa operationer. Det kan väl inte vara S-kvinnors ställningstagande i denna fråga?!
-
Att kvinnor hamnar i en svår situation för att myten om mödomshinnan finns utrotar vi inte genom nål och tråd utan genom upplysning och information. Man hjälper inte dessa tjejer genom att operera in något som egentligen inte finns, säger Carina Hägg till Aftonbladet. I samma artikel säger också Elisabeth Persson (specialsakkunnig i gynekologi och förlossningsvård vid Stockholms läns landsting):
-
Utbildning är det som krävs – av männen. Det är där det här ligger. Det finns ingen kvinna som har nytta av den här operationen. Det gör bara ont.
-
Jag håller med Carina Hägg och Elisabeth Persson. Vi hjälper inte dessa kvinnor med en operation av något som kallas "mödomshinna"!
-
Nalin Pekgul är ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Det står även klart och tydligt i debattartikeln. Innebär det att Kvinnoförbundet står bakom Pekgul i denna fråga? Carina Hägg sitter också i Kvinnoförbundets styrelse och de båda har ju diametralt motsatta åsikter. Det gör mig (och andra jag talat med) förvirrad. Vad är socialdemokratiska kvinnoförbundets ställningstagande egentligen i denna fråga?
Carina Hägg

4 kommentarer:

Anonym sa...

Pekgül har en hel bunte märkliga åsikter för att vara sosse, till exempel hennes stora vurm för vårt dekadenta kungahus, jag begriper inte vad som är så fantastiskt med ett gäng skattefinansierade dagdrivare som lyckats slå i folk att det är något särskilt med dem och att de gör "så mycket reklam för Sverige".

Jag tycker att mailskrivaren har delvis rätt, för Pekgül borde verkligen ägna mer kraft åt att fördriva tiotusenåriga idiotiska föreställningar om kvinnans oskuld som bärare av familjens "heder".

En heder som inte tål mer än en sketen penetration och därför måste återställas med blod, vare sig det är från en mördad dotter/syster eller på operationsbordet är inget värd i mina ögon och heller ingen riktig heder.

Anonym sa...

"Det finns ingen kvinna som har nytta av den här operationen."


Nu vet jag inte hur du läser, men är inte Pekguls SJÄLVA POÄNG i artikeln att de unga kvinnor som önskar ha en dylik operation utförd faktiskt drar nytta av det?

Självfallet skall det finnas utrymme inom svensk sjukvård att utföra dessa rekonstruktions-operationer(*)! (Vilken idiot ska hindra dem?)
Lika mycket som det ska finnas möjlighet att tex få svåra acne-ärr i ansiktet borttagna, fettsuga en mage efter ett kejsarsnitt (mycket vanligt att fettfördelningen blir riktigt ful på magen efter ett horisontalsnitt, och i synnerhet efter ett akut vertikalsnitt), räta ut en rejält sned penis osv osv.

Av ovanstående framgår att ingen av dessa operationer är egentligen medicinskt motiverade (nåja, möjligen den sneda penisen då) och därför bör ju samtliga operationer enkelt falla utanför de som betalas av skattemedel. Enkelt. (Idag är det ju dock inte så med någon av de ovanstående operationerna.)

I ett fritt land kan vi köpa oss vilka operationer vi nu önskar. Och vem som helst bör ha råd med det - man får helt enkelt göra rejäla omprioriteringar i sin privatekonomi och kanske skippa semesterresor och klädinköp i 10 års tid eller nåt - om man nu så innerligt önskar sig en dyr operation utförd.


En "rekonstruktion" av en "mödomshinna" skall det absolut kunna finnas möjlighet till att få utförd. Ingen kvinna skall nekas det - och ingen utomstående skall bestämma att kvinnan inte drar nytta av det: Det vet en vuxen kvinna bäst själv.

Och självfallet betalar man operationen med egna slantar.

Hela idén att någon skulle lägga sig i vilka operationer en vuxen kvinna eller man vill få utförd på sin egen kropp är mycket, mycket sjuk. Riktigt vidrig, faktiskt.(*) Ironiskt nog så sker väldigt sällan en "rekonstruktion" eftersom flertalet unga kvinnor inte har någon "mödomshinnan" (slemhinneveck) utan det är snarare frågan om en "konstruktion" av en "mödomshinna". Men det spelar ju uppenbarligen ingen roll för den vuxna kvinna som önskar sig en dylik operation. Hon väljer ju själv.


Så sammanfattningsvis är ju frågan om "rekonstruktion" av "mödomshinnor" en total icke-fråga: Den angår enbart de kvinnor som vill få operationen utförd. Och de ska (självfallet) kunna få den utförd och ska betala den själv.

Anonym sa...

En fråga som sannerligen INTE är en icke-fråga är dessa - i Sverige tillåtna! - övergrepp som sker på bebispojkar: omskärelse. Ett icke reversibelt kirurgiskt övergrepp på en bebis!

Eftersom svenska staten tillåter varje år över 3000 dylika övergrepp - dvs icke medicinskt motiverad stympning av icke myndiga pojkar (bebisar!)- ska förbanne mig även svenska staten betala ut stora skadeståndsbelopp till alla de män som vid myndig ålder förklarar att övergreppet inte var ok!
Hur ersätter man ett sådant övergrepp ekonomiskt?
Går det?

Min poäng är: det är inte ok att nöjesskära i friska pojkars penisar - och då sätter jag inom parentes de onödiga riskerna för infektioner och framtida men.
Vill en myndig ung man bli omskuren utan att det är medicinskt motiverat ska han, i likhet med kvinnor som önskar sig en rekonstruerad mödomshinna, givetvis kunna få det utfört inom svensk sjukvård.

Och betala det ur egen ficka, självfallet!

Anonym sa...

Förresten - vad tjafsas det om!? Petitesser:

En icke statligt ekonomiskt subventionerad rekonstruktion av mödsomshinnan/slemhinnevecket kostar bara ca 15000-25000 kr på en privat klinik.
Om operationen är så otroligt viktig för vissa kvinnor (och det får det gärna vara, det bryr jag mig inte om!) så är ju dessa slantar ingenting! Småören!

De flesta privata kliniker erbjuder ju dessutom möjlighet till avbetalningsplan. Så i långa loppet kanske det blir några fjuttiga hundringar per månad. För något som man kanske får lite själslig ro inför bröllopsnatten för...
Det tycker jag det kan vara värt med tanke på vilka enorma summor som ett vanligt bröllop kostar numera!