Kan man verkligen "jämka" med kd?

I'm all for gay marriage, why shouldnt they suffer like the rest of us? (Dolly Parton)
-
Jag läser en intressant artikel i dagens DN om könsneutralt äktenskap/äktenskap för samkönade par. Folkpartisten Karin Pilsäter tror att det går att jämka med kristdemokraterna. Det tror inte jag. Jag tror att kd är nödgade att hoppa av regeringssamarbetet om det kommer en proposition. Om kd säger ja till någon form av "jämkning" kommer deras medlemsras bli ännu större. Enda chansen för kd att hålla sig på rätt sida om 4%-spärren är att kategoriskt säga nej till könsneutralt äktenskap.
-
Yvonne Andersson (kd) anser att Sverige inte tar hänsyn till andra länder, andra länder som sagt nej till könsneutralt äktenskap. Hon nämner inte de länder (exempelvis Spanien) som sagt ja till könsneutralt äktenskap.
-
Dessutom har man fortfarande inte lyckats att tala om varför man vill ha denna förändring och man nonchalerar vad begreppet äktenskap betyder. Äktenskapet är ett internationellt och interkulturellt begrepp som handlar om en relation mellan en man och en kvinna forsätter Andersson.
-
Jaha, samma gamla vanliga visa från kd - äktenskapet är mellan man och kvinna (*gäsp*).
-
Betydelsen "äktenskap" skiljer sig beroende på vem man frågar. Enligt vissa är äktenskapets syfte reproduktion.
-
Varför man vill ha till stånd denna förändring? För att folk inte vill registera sin kärlek - de vill gifta sig med varandra! De vill ingå äktenskap med varandra!
-
Jag har sagt det förr - inför civiläktenskap/borgerlig vigsel så kan de religösa samfunden erbjuda en symbolhandling. Varför skall de ha vigselrätt för?!
-
Remisstiden är satt till 15 januari. Den är outhärdligt lång. Jag vill ha till stånd ett riksdagsinitiativ nu! Alla säger ju ja utom kd. Om det kommer ett initiativ från Riksdagen kan kd avstå eller rösta nej.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig till stor del. Men jag tror inte att kd kommer riskera samarbetet med övriga partier för den här frågan. Det här är ändå något som dom kommer förlora. Frågan är bara hur principfasta dom vill och har råd att vara. Hur dom än gör så förlorar dom. Så jag tror att dom bara kommer ignorera prepositionen och inte gå emot den. Men man vet aldrig...

Anonym sa...

Förresten... Citatet som du tagit är det faktiskt Mae West som sa först... ;)

Anonym sa...

Ha! Om en så konservativ kvinna som DP kan vara för gay marriage så finns det la hopp för kd?

Anonym sa...

Civiläktenskap och borgerlig vigsel är naturligtvis endast första steget mot att avskaffa all lagstiftning om äktenskap.