Svea hovrätt dömde rätt

Pressmeddelande från Svea hovrätt:
-
Svea hovrätts dom i målet mot de s.k. Stureplansprofilerna (B 3806-07)
-
[2007-10-16] Svea hovrätt
-
Svea hovrätt har idag ändrat tingsrättens friande dom och dömt de två s.k. Stureplansprofilerna för grov våldtäkt till fängelse i fyra år (B 3806-07)
-
I mars i år följde målsäganden med två män, som hon kände sedan tidigare, hem till den enes lägenhet. Under ett kort inledande skede var målsäganden med på de sexuella aktiviteter som förekom. Därefter har hon berättat att de båda utsatte henne för sexuella övergrepp och att hon förgäves försökte värja sig mot övergreppen.
Åklagaren åtalade de två männen för grov våldtäkt, men tingsrätten ogillade åtalet. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att åklagaren har bevisat att de två tilltalade har tvingat målsäganden till samlag och samlagsliknande förfarande med våld och hot. Hovrätten har därför idag ändrat tingsrättens dom och dömt de två tilltalade till fängelse i fyra år. Genom hovrättens dom har de också betala skadestånd till målsäganden.
-
Hovrätten manövrerade förbi den unkna föreställningen som ibland ploppar upp i rättssalar att en kvinna som tidigare sagt ja förutsätts samtycka till sex också senare skriver Hanne Kjöller i dagens DN, apropå Svea hovrätts fällande dom. Jag håller med henne. Hovrätten har visat att domstolar kan vara moderna. Ett nej är ett nej, även om det var ett ja från början!
-
Jag har fått tillbaka min tro på rättsväsendet efter detta. Denna fällande dom kommer att resultera i att fler kvinnor vågar anmäla.
-
Jag hoppas dock att den debatt om våldtäkter som förts i media och bloggar inte kommer att upphöra i och med denna dom.
-

STOPPA VÅLDTÄKTERNA NU!
-
Läs gärna mina tidigare inlägg.


2 kommentarer:

Anonym sa...

whats up? inget mer bloggande?

Anonym sa...

Precis! Komm jetzt zu, Alexandra!=)