Moderaterna säger ja till könsneutralt äktenskap

Att moderaterna nu säger ja till könsneutralt äktenskap var väntat, i och med att partistyrelsen sade ja för ett tag sedan (läs tidigare inlägg här). Dock förundras jag över att Fredrik Reinfeldt tror sig kunna kompromissa med kristdemokraterna alternativt övertala dem: Vi vårdar vår allians och vi ska samtala med våra alliansvänner. Vi har löst konflikter förr och jag har all anledning att tro att vi också kan samtala kring detta (SvD).

Det går inte. Om kristdemokraterna ger vika på denna punkt, kommer det att ske en massflykt från kd och de åker ut ur Riksdagen. Hur skall den moderatstyrda regeringen kunna enas kring denna fråga?

Alla partier utom kd säger ja till könsneutralt äktenskap/samkönat äktenskap, låt det då komma ett inititativ från Riksdagen så slipper Reinfeldt problemet med kd och regeringspartierna kan fortsätta illusionen av att vara en allians. Att det skulle komma en proposition från Regeringen nästa år håller jag inte för troligt.

Ytterligare en sak jag reflekterar över är ordvalet i DN och SvD - homoäktenskap - det är främst i rubrikerna detta ord kan skådas. Är det inkompetenta rubriksättare som tillhandahåller detta ord? Jag är inte homosexuell och om jag måste definiera min sexuella läggning är den bisexuell och äktenskapet handlar väl inte om sexuell läggning utan om kärlek? Är det jag som är känslig? Vad är det för fel på könsneutralt äktenskap? Samkönat äktenskap? Varför inte bara rakt av äktenskap utan prefix eller suffix?

2 kommentarer:

Kaj Raving sa...

Jag har själv fallit i "homoäktenskap"s-gropen. Mest är det väl för enkelhetens skull. Det låter lite uppstyltat med könsneutralt äktenskap eller samkönat äktenskap.

Bara äktenskap tycker jag låter utmärkt, men vi är inte riktigt där ännu :-)

Anonym sa...

Håller med! Extremt dålig rubriksättning när homoäktenskap används. Äktenskap är att föredra, men ibland kanske man måste förtyliga och då tycker jag att könsneutralt äktenskap är bra eftersom det betonar det oväsentliga i vilket kön personerna anser sig tillhöra. Kärlek framför allt, det känns som om frågan inte ens skulle behöva diskuteras ens i kristna kretsar om det var kärlek och öppenhet som styrde.