Frihet och jämlikhet för majoriteten av stockholmarna

Efter att några högt uppsatta Socialdemokrater på partiets högra flank har fått för sig att vi stockholmare tjänar 40 000 kronor (och mer), bor i dyra villor, åker bil och anlitar hushållsnära tjänster, måste jag säga att dagens presskonferens gav tydliga besked om Stockholm. Carin Jämtin, Thomas Östros och Thomas Bodström presenterade bland annat fyra viktiga besked om din och min ekonomi (se ovan).

Redan i morse ögnade jag igenom en artikel på DN Debatt som handlade om just fastighetsskatten. Bara 7,5 procent av länets hus får höjd fastighetsskatt. Det är således 21 000 hus i Stockholms län som får höjd fastighetsskatt. 92 procent av husen i Stockholms län får oförändrad eller sänkt fastighetsskatt. Till saken hör att 90 procent av stockholmarna bor i hyreslägenhet. 70 procent av stockholmarna åker kollektivt. Över 80 procent av stockholmarna (som är i sysselsättning) har en bruttolön som understiger 40 000 kronor i månaden. Mindre än två procent i Stockholm nyttjar hushållsnära tjänster.

Känns det i plånboken, om du som tjänar 100 000 kronor, förlorar 1 500 kronor av dessa 100 000 kronor? Är det orimligt att de som tjänar 40 000 kronor och uppåt får betala lite mer än vi andra, som tjänar betydligt mindre?

Ska frihet endast gälla några få stockholmare? Jämlikhet har visat sig gynna alla, även de som har det bäst ställt. En rödgrön politik gynnar majoriteten av stockholmarna. Perspektivblockerare från borgerligt håll, men även Socialdemokrater på högerflanken, skymmer just nu sikten. De odlar just nu en myt om Stockholm, som har lite att göra med verkligheten.

Vad det handlar om är vilket Stockholm vi som bor och verkar här vill ha. Vill vi ha en sjukvård för alla? En skola som passar alla? Vill vi att de barn som växer upp i relativ fattigdom ska få det bättre? Vill vi att alla ska bidra till ett jämlikt Stockholm, ett Stockholm som erbjuder frihet, inte bara till ett fåtal utan till majoriteten? Vill vi kunna erbjuda ungdomar jobb, utbildning och bostad?

Valet är ditt.

Andra som bloggar om samma tema är (och det är endast ett axplock) Viktor Tullgren, Johan Westerholm, Johan Ulvenlöv, Kulturbloggen, Ulrika Falk, Martin Moberg

2 kommentarer:

Linda Pierre sa...

Intressanta åsikter, du kanske skulle vara intresserad av att skapa ditt eget parti i UR:s applikation "Ditt parti" och se till att skaffa anhängare/röster? Kan vara ett kul och nytt sätt att sprida dina åsikter via bloggen (finns widget), Facebook och/eller Twitter.

Spana gärna in det på: http://www.ur.se/dittparti

Anonym sa...

Vad är den sanna orsaken att vissa värstingar döms aldrig t.ex. muthärvan i MIGGAN: Största katastrofen var inte i hemlandet som jag flydde; tvärtom, HÄR: MIGGANs handläggare FADIME BAKIR TAR BETALT (mutor). Eftersom jag är gömd asylsökande kan inte ens besöka polisen. Vart skulle jag anmäla sådana kriminella anställda?


Mvh.

m.jallow
m.jallow@libia.com