Efter äktenskapet

I helgen har HBT-socialdemokrater Sverige kongress. Vi har förlagt kongressen till Eskilstuna. Samma helg äger Springpride äger rum i denna stad. Vi kommer att ajournera oss lagom till paraden.

Under några år har könsneutrala äktenskap (det som i gammelmedia brukar kallas "homoäktenskap") varit den stora frågan för HBT-socialdemokrater och andra hbt-organisationer och föreningar, men nu är det över ett år sedan lagen ändrades och hösten 2009 sade även Svenska kyrkan ja till att viga samkönade par. Vad som är beklagligt är att Moderaterna tar åt sig äran för att ha genomfört detta. Inget kunde vara mindre sant. Det finns dock många frågor kvar även efter äktenskapet.

Under mandatperioden har det minsta partiet, Kristdemokraterna, satt agendan för hbt-frågor i alliansregeringen. Det är också därför det har varit oroväckande tyst vad gäller hbt-personers fri- och rättigheter.

Varför är till exempel folkhälsominister Maria Larsson så tyst vad beträffar hiv-personer? Helt tyst har hon inte varit. Vi har sett utspel från hennes sida en gång per år när det är World Aids Day och hennes ambition är att flytta hiv-frågor från socialdepartementet till en myndighet utanför regeringens korridorer (för att slippa ansvaret?).

Visste ni förresten att tvångssterilisering fortfarande sker i Sverige? I Sverige anno 2010 befinner sig transpersoner där homosexuella befann sig på 50-talet och hiv-personer bestraffas dubbelt. Hatbrotten mot hbt-personer ökar. Det finns tillfällen då jag inte vågar kyssa eller krama min hustru. Jag avundas heterosexuella som kan visa sin kärlek när helst de vill.

Statsminister Fredrik Reinfeldt delar ut pris på Gaygalan och tar åt sig äran för att ha infört könsneutrala äktenskap, samtidigt vill inte majoriteten i Stockholm Stadshus satsa på fritidsverksamhet för hbt-personer. Egalia har länge varit nedläggningshotat på grund av borgarna.

I helgen kommer vi HBT-socialdemokrater att besluta om ett politiskt hbt-politiskt program. I det programmet hittar ni vad vi HBT-socialdemokrater vill och politik är att vilja.

Nu har vi haft en borgerlig regering i snart fyra år som gjort nada, nothing, niente, nichts för hbt-personers fri- och rättigheter. De fyra borgerliga partierna må ha köpt ”alla människors lika värde”, men det är si så där med ”alla människors lika rätt”. Hur många hbt-personer vill ha en regering som under dessa fyra år visat ett sådant uppenbart ointresse för våra frågor (och kommer att fortsätta göra det om den får förnyat förtroende)?

Valet är ditt 19 september 2010 - en högerregering, där Kristdemokraterna agerar bromskloss, eller en rödgrön regering som står upp för alla människors lika värde och rätt.

[UNDER STRECKET]
Läs gärna Lukas Romsons inlägg Annelie Enochsson (kd) upprörd över inbjudan till Regnbågsparad

[UPPDATERAT]
Läs gärna Peter Högbers inlägg Finns det HBT-personer i Vimmerby?

1 kommentar:

Hannah Bergstedt sa...

Ett bra och viktigt inlägg. Vi behöver inga bromsklossar i dessa frågor. Dags att kasta ut KD med resten av badvattnet!