Det finns motståndare och det finns motståndare

Det finns bekanta i min vänskapskrets som är borgare. Vi umgås och har det ganska trevligt när vi träffas. Det enda som skiljer oss är vår politiska läggning. Det sägs att Carl Bildt och Gudrun Schyman umgicks privat (när Schyman var partiledare för V), för att de gillade varandra skarpt.
-
Nu kanske några undrar vart jag vill komma med detta inlägg, men jag blev ganska rörd av den den bloggpost som Per Ankersjö har publicerat. Ankersjö gratulerar nämligen oss framgångsrika S-bloggare. Det är respekt för motståndarsidan.
-
Jag vill därför passa på at ge en eloge till Kent Persson och Mary Jensen. Båda är Moderata bloggare, men räds inte för att länka till sina politiska motståndare. Vidare gillar jag Stockholms Handelskammares initiativ att bjuda in bloggare från båda sidorna. Som många vet, anser jag att Handelskammaren är ett högerfäste.
-
Jag är själv usel att länka till högerbloggare och härmed lovar jag bot och bättring.
-
När valrörelsen börjar på allvar vill jag att vi respekterar varandra. Jag vill inte att det blir en smutsig valrörelse. Vi må vara i krig med varandra, men vi kan och ska spela ett rent spel. Må bästa politik vinna.
-
Peter Andersson har bloggat på samma tema.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Respekt och Tack! Jag uppskattar ditt inlägg och håller med dig. Låt oss debattera och argumentera med och mot varandra. Men låt oss göra det med stil och finess och låt oss skilja på sak och person. Politiken skulle vinna mycket på det!

Håll igång ditt bloggande, jag följer dig med spänning och ser fram emot många bra inlägg.

MVH

Kent

Fibrotjej sa...

En av mina bästa vänner är moderat, det är inte jag, men jag älskar honom "ändå" :)
Klart man kan ha respekt och ge någon ett "bra jobbat" även om man i grunden har olika uppfattningar om saker och ting. Eventuellt kan man också dra lärdom av varandras åsikter och tankegångar :)

perankersjo sa...

Tack för tillbakalänken. Ja jag kände att ett erkännande är på plats. Det märks att ni jobbar hårt. Jag tror vi alla tjänar på att konkurrensen skärps i bloggosfären. Hoppas också att väljarna äntligen detta val ska upptäcka den livliga och ofta mycket raka debatt flera av oss har här.

Kör hårt - snart kör vi om ;-)

Juristen sa...

Att beskriva valrörelsen som ett "krig" är verkligen att göra en höna av en fjäder.

De nya moderaterna och sossarna skiljer sig åt endast i detaljerna. Båda sidor vill avskaffa vad som tidigare uppfattades som grundläggande rättigheter i en demokrati. Ni i gammelpartierna är mera måna om makten än att företräda era väljare.

Visst, vissa skillnader finns i synen på hur man skall begränsa de galloperande kostnaderna för sjukförsäkringen. Men i grund och botten är sossarna lika medvetna som Alliansen om att en begränsning måste ske.

Likheterna är sålunda större än skillanderna. Det s.k. kriget blir väl därför som vanligt lite ytlig pajkastning, tomma löften som bryts redan dagen efter valet. Allt som vanligt med andra ord.