Det gröna folkhemmet: Att skapa ett jämlikt och hållbart samhälle

På Rönnebergaseminariet igår, var jag och Aftonbladets chefredaktör, Karin Pettersson, rörande eniga. Delar av det hon sade under paneldebatten återfinns i dagens ledare i Aftonbladet.

Igår talade även Pettersson om behovet av socialdemokratiska tankesmedjor (nära partiet, i periferin av partiet och helt fristående tankesmedjor). Jag har gått i samma tankebanor och vi är inte ensamma om att efterlysa tankesmedjor. Inom NetRoots förs diskussioner om just tankesmedjor. Varför inte initiera en nätverksbaserad tankesmedja?

Idag sitter jag på jobbet och försöker halvt om halvt följa de seminarier som går av stapeln på Rönneberga via SVT Forum. Vad som slår mig när jag hör Sandro Scocco tala om tjänstesektorn och tillväxt och Jan Edling föreläsa om innovationspolitik, är att ingen av dem talar om eller svarar på miljörörelsens fråga – hur vi ska lyckas förena ändlös tillväxt med minskad miljöpåverkan?

Vårt samhälle har transformerats till ett prylsamhälle. Människor och medborgare har förvandlats till kunder och konsumenter. Från alla håll och kanter bombarderas vi av budskapet Konsumtion gör dig lycklig. Även den som inte har de ekonomiska medlen att konsumera, tar dyra SMS-lån, köper på kredit (och i vissa fall händer det att någon går över till den mörka sidan – kriminalitetens sida).

Svenskt Näringsliv med flera (ja, även en och annan sosse) anser att många miljöaktivister är tillväxtfientliga, eftersom de påtalar det oundvikliga – att den ökande konsumtionen de facto innebär att våra ekosystem håller på att kollabera. Lyckas vi människor inte med konststycket att förena tillväxt med minskad miljöpåverkan, så finns det en uppsjö med filmer och böcker i genren postapokalyptisk science fiction som målar upp olika scenarier för vad som kommer att ske med jorden och mänskligheten.

Om förra årets snackis var boken Jämlikhetsanden, hoppas jag att årets snackis blir Välfärd utan tillväxt (recension av boken kommer på bloggen 1/2). Professor Tim Jackson har nämligen en vision som vi socialdemokrater bör inkorporera i vår vision om det gröna folkhemmet. Att skapa ett jämlikt (och jämställt) och hållbart samhälle måste bli Socialdemokraternas stora projekt.

Andra som skriver på samma tema: Johannes Åsberg, Peter Andersson x 2 (även han anknyter till det gröna folkhemmet och jämlikhet), Peter Högberg, Martin Moberg, Johan Westerholm, Annarkia, Eva-Lena Jansson, Lena Sommestad, Monica Green, Peter Johansson

Tidigare inlägg:Rönnebergaseminariet - Red Bull för röda rosor, Rönnebergaseminariet, Det goda samhället, Det gröna folkhemmet (del II), Det gröna folkhemmet

1 kommentar:

Nils Dacke sa...

Det finns en stark kontrast i er retorik och jämlikhet osv osv och verkligheten då ni är kanske det mest toppstyrda partiet norr om Donau och det säger inte lite. Att bara komma på tanken med tankesmedjor när vi har sociala medier visar på ett totalt feltänk (igen).