Det gröna folkhemmet

socialdemokratiska bloggar pågår diskussioner och debatter om och kring tillväxt. En av farhågorna med Primegate, var att medlemmar inom Socialdemokraterna, inte skulle våga diskutera tillväxt, oavsett om det var från "vänster eller höger", av rädsla för att stämplas som köpta av Svenskt Näringsliv. Vem vill definieras som Primesosse i dessa dagar?

Därför är det glädjande att se Lena Sommestad, Roger Jönsson, Staffan Lindström med flera diskutera just tillväxt. Jag vill inte vara sämre, utan även jag vill passa på att dra mitt strå till stacken.Igår såg jag ovanstående föredrag från TED - Ideas worth spreading. Det är ett drygt 20 minuter långt föredrag, men väl värt tiden. Mina tankar går till det gröna folkhemmet - Socialdemokraternas vision om ett samhälle där ekonomisk utveckling, social välfärd och sammanhållning förenas med god miljö.

Det var Göran Persson som lanserade begreppet på 90-talet och när jag letar efter det tal, där han just nämner det gröna folkhemmet för första gången, hittar jag en ledare i Aftonbladet från 2005 med rubriken Gröna folkhemmet - ännu är det inte rött.

Nu är det 2011 och fortfarande är det gröna folkhemmet inte rött. Snarare är det Miljöpartiet som vinner mark i Sverige och Europa med sin politik. Det är bara en tidsfråga innan MP är större än S i Stockholm (och det beror inte blott och bart på MP:s miljöpolitik).

Det finns ju en anledning till att Primesossarna varnade för Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet och vill att vi skall hålla oss undan MP:s "tillväxtfientliga" politik. Desto större anledning att vi nu utvecklar det gröna folkhemmet.

Jag kommer att fortsätta vidareutveckla mina tankar kring det gröna folkhemmet här på bloggen. Som ett led i detta ska jag nu sätta mig och läsa rapporten Prosperity without growth?

Till syvende och sist vill jag rekommendera Johannes Åsbergs bidrag Tillbaka till stadsplaneringen. Miljöpolitik bortom det gröna folkhemmet i antologin Den grå vågen.

1 kommentar:

johannes sa...

Ser fram emot att höra mer om dina tankar kring det gröna folkhemmet. Här finns utrymme för en spännande socialdemokratisk "provisorisk utopi": http://www.arenaide.se/index.php?sid=4&pid=183

om bara nån sätter fart... :)