Det finn(s) en väg tillbaka

Rapport har kommit över ett exemplar av den valanalys som Socialdemokraternas kriskommission lägger fram för partistyrelsen idag (fredag). SvD skriver, som den ekokammare den är, att S späker sig i fiaskoanalys. En annan ekokammare, DN, likaså.

Det rödgröna samarbetet, fastighetsskatten, bensinskatten och förmögenhetsskatten är bidragande orsaker till valförlusten, enligt kriskommissionen. En annan orsak är Moderaternas förflyttning mot mitten i svensk politik.

Är det så enkelt? Om vi inte hade samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, om vi hade accepterat borgarnas förslag vad beträffar fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och RUT - då hade vi vunnit valet? Moderaternas förflyttning till mitten - kunde vi ha bemött denna förflyttning bättre? Ja, just ja... finanskrisen nämns naturligtvis också.

Är det så enkelt?!

Tyvärr köper jag inte dessa enkla förklaringar. I mina tankar finns hela tiden följande mantra: Åtta av tio vinner /hade vunnit på en rödgrön politik.

Samtidigt som jag skriver detta inlägg, ser jag SvD:s ledarskribent P J Anders Linder och Aftonbladets chefredaktör, Karin Pettersson, diskutera kriskommissionens valanalys i Gomorron Sverige. Linder tar faktiskt upp Socialdemokraternas akilleshäl - att många inom S mår dåligt av att vara i opposition. Jag har sagt det förut, men säger det igen: vi socialdemokrater måste vara bäst på att vara i opposition för att inte hamna där igen. Pettersson lyfter det faktum att vi, inom snar framtid, har varit i opposition i snart 12 år. Vi kan därför inte gå till val med samma politik, samma företrädare och samma retorik en gång till.

I sammanhanget vill jag rekommendera Makthavares Var blev ni av ljuva drömmar? (som även Peter Andersson skriver om) och Erik Laaksos inlägg Öppet brev till Socialdemokraternas partistyrelse och VU. Peter Högberg och Martin Moberg på samma tema som jag.

3 kommentarer:

Alex sa...

Det har var ärligt talat värre än i mina vildaste fantasier.

Jag skulle inte ens kalla det för en "valanalys", det är ett teorifientligt positivistiskt haveri, ett ständigt staplande av diagram.

Slutsatserna är på nivån att den där bläckfisken Paul eller lemurerna på Skansen lika gärna hade kunnat dra en lapp ur en burk.

Alex sa...

För övrigt är man ju diskvalificerad som tänkande människa om man köpt de Moderata PR-byråerna tal om att Moderaterna gått mot mitten. Det finns ju absolut inte ett endast korn av sanning i det påståendet.

Alexandra Einerstam sa...

Alex: har du läst hela valanalysen. Jag vill gärna ha mer kommenterar från dig, där du kritiserar slutsatserna som KK kommit fram till