Morgan le Fey Johansson*

Sossar mot Storebror ett nätverk som var mycket aktivt under FRA-bloggbävningen (men där det senaste inlägget på hemsidan publicerades i maj 2010) – har vaknat till liv igen. Anders Lindberg uppmärksammar uppvaknandet på Aftonbladets ledarblogg och skriver bland annat:

Sossar mot storebror har en viktig roll att fylla även framöver.

Storebror kommer nämligen knappast ge upp.

Jag misstänker att Lindberg har rätt. Även om riksdagsgruppen gav Morgan Johansson moppo igår, finns det tyvärr mörkermän inom partiet (om det nu inte förhåller sig så att Johansson istället för "jag" använder sig av "vi" när han talar om sitt utspel) som vill ändra kongressbeslutet och samarbeta med den regering som införde den omtvistade FRA-lagen. De må vara i minoritet, men besitter mycket makt. Storebror kommer inte att ge upp. Jag håller det för troligt att ”tjatmetoden” kommer att sättas in.

Vad dessa mörkermän inte inser är att det vore förödande för Socialdemokraterna om partiet frångår linjen Riv upp, gör om, gör rätt. Om tjatmetoden fungerar och partiet gör avkall på vallöfte och kongressbeslut (alternativt får igenom ett nytt beslut under den extrakongress som äger rum i mars 2011), lovar jag att det kommer att följas av en stor svekdebatt. Sossar mot storebror kommer att gå i täten för denna debatt, tätt följda av en hord av människor och ropen kommer åter att skalla:

Riv upp, gör om, gör rätt!

Vi kommer ånyo att få se en bloggbävning, måhända inte lika massiv som den första, men ändock en bloggbävning. Medlemmar kommer att lämna partiet till förmån för andra partier som vill riva upp, göra om och göra rätt. Det gäller i hög grad även väljare (och framtida väljare). Ser vi till åldersstrukturen inom partiet, skulle det vara katastrofalt om vi förlorar ytterligare unga. Mörkermännen må ha sina maktpositioner inom partiet, men om vi fortsätter tappa medlemmar och väljare, finns snart inga maktpositioner kvar att försvara inom partiet.

Att Morgan Johansson inte har tagit till sig kritiken, visade han tydligt i morse, när han debatterade mot Maria Ferm (MP) i Gomorron Sverige.


När programledaren frågar Johansson (cirka 6:35 in i klippet) om kritiken som kommer från hans egna partikamrater, svarar han: Jag tror att det finns ett missförstånd här. Det fanns de som inte riktigt har läst den motion vi lade på våren 2009.

Mein Gott! Jag skäms å Johanssons vägnar för hans svar. Ty läser man mellan raderna, är ju andemeningen tydlig. Johansson kan minsann FRA-lagen, motionen och kongressbeslutet bättre än alla andra. Vi som är kritiska är dumma i huvudet för att vi inte förstår. Morgon Johansson, du som tror dig vara en Übermensch, kom genast ner från dina höga hästar innan du gör bort dig ännu mer.

Tidigare inlägg: Ett svek mot partiet

Andra som skriver på samma tema (endast ett axplock): Martin Moberg, Annarkia, Ulrika Sandberg, Tokmoderaten, Peter Johansson, Amanda Brihed, Ann-Catrin Brockman, Erik Laakso, Peter Högberg och Makthavare


*Jag erkänner att titeln på inlägget är elak, men jag kunde inte låta bli. Jag ber därför redan nu Johansson om ursäkt för mitt fula tilltag (men jag förstår inte bättre).2 kommentarer:

Krenaud sa...

Nu ser vi varför fra-lagen måste skrotas och Datalagringsdirektivet måste stoppas. Det krävs så väldigt lite för att politikerna ska göra en u-sväng och svika alla löften om begränsningar o säkerhet. (eller så läcker någon anställd information)

M. E. sa...

Jaha, och nu vill S (eller är det bara S-ledningen?) samarbeta med Alliansen i energifrågor. Man ska nog vara ganska naiv för att tro att dagens S-ledning skulle vara oense med Morgan Johansson, med tanke på vad Tomas Bodström gjort som justitieminister.