"Vi vill förbättra för deltidsarbetande kvinnor"

Retorik må vara en av moderaternas starkaste sidor. Bra retorik kan förföra, locka och lura. Just nu sitter jag bara och gapar åt Anders Borgs och Per Schlingmanns senaste utspel i Expressen.

Vi vill förbättra för deltidsarbetande kvinnor. För många deltidsarbetande – varav majoriteten utgörs av kvinnor – är de ekonomiska marginalerna små. Många är ensamstående mammor med barn att försörja. De senaste tio åren har andelen med låg ekonomisk standard bland ensamstående ökat markant. Detta vill vi ändra på.


Vackra ord från det nya "arbetarpartiet".


Hitintills har 47 procent av de skattesänkningar moderaterna genomfört gått till de 10 procent rikaste i Sverige. Det har hitintills varit de fattiga som har betalat de rikas skattesänkningar.


Nu har moderaternas propagandamaskin börjat puffa igen, för nu börjar det muttras bland de låg- och medelinkomsttagare i Sverige som röstade borgerligt. Sänkt a-kassa, sänkt sjukersättning, borttagande av förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, avgiftshöjningar, t.ex. ingen avdragsrätt för fackavgiften... ja, inte att förglömma - försämrad välfärd i stort.


Moderaterna talar nu om skattesänkningar för grupper med små och medelstora inkomster. De talar vidare om att förändra bostadsbidraget för ensamstående föräldrar, så att villkoren blir bättre och naturligtvis lovordar de jobbavdrag, jobbavdrag, jobbavdrag. De talar vidare om bra dagis och fungerande sjukvård.


Att deltiden i sig är en fälla, talar moderaterna tyst om. Kvinnor är i högsta grad en drabbad grupp. I många branscher utnyttjas kvinnor (eller om nu Schlingmann föredrar ensamstående mammor) som jobbar deltid, vidare utnyttjas de som har korta vikariat och visstidsanställningar. Detta leder till en stor otrygghet. Heltid bör vara normen och deltid en möjlighet. I dag jobbar alltför många kvinnor deltid, när de helst vill ha en heltid. En heltid medför trygghet.


Per Schlingmann har även varit inne och nosat på socialdemokraternas hemsida, för de avslutar debattartikeln väldigt pampigt:


I ett jämställt samhälle har kvinnor och män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. I ett jämställt samhälle har också kvinnor och män lika lön och löneutveckling, samt lika goda möjligheter att påverka sin situation genom eget arbete. Vårt mål är att deltidsarbetande kvinnor, särskilt ensamstående mammor, ska få bättre ekonomisk standard under mandatperioden.


Ja, vem skriver inte under på det (ja, förutom att man kan byta ut ordet deltidsarbetande mot heltidsarbetande)? Man måste vara påläst och oerhört bra på att läsa mellan raderna för att inte svälja allt som moderaterna säger och skriver med hull och hår. Moderaterna må ha en ny förpackning, men innehållet är detsamma.


(Bild: SVT)
1 kommentar:

Hartman sa...

Då tackar man för länken. Din gamla korsordslösare.

Hartman *som snart kommer till en dörr nära dig*