Hemliga bidragsgivare gav moderaterna 30 miljoner

I DN, SvD, på Dina Pengar.se och TV4 läser jag att moderaterna mottagit 30 miljoner kronor från hemliga bidragsgivare.

Naturligtvis skall jag som privatperson få vara anonym, om jag skänker en slant till ett parti, men nu handlar det om stora pengar. På TV4 står följande att läsa:

Ryggraden i insamlingsverksamheten står Sällskapet Tornet för. Medlemslistan är hemlig men sällskapets medlemmar får som tack för sina gåvor träffa Fredrik Reinfeldt och moderaternas partiledning två gånger om året. Mötena brukar äga rum i andrakammarsalen i riksdagen.

"Ingen som skänker pengar har möjlighet till inflytande", säger Per Schlingmann".

Två gånger om året träffar alltså Sällskapet Tornet moderaternas partiledning med Fredrik Reinfeldt i spetsen. De har skänkt mycket pengar. Varför gör de det, om inte de vill påverka? Sitter de i Andrakammarsalen och talar om den senaste trackslistan eller hur vädret kommer att bli den närmaste tiden?

– Man betalar för att få partiledningens öra, berättar en moderat med insyn.

– Tornet är till för dem som vill skaffa sig en kanal in i partitoppen, utan att behöva gå den vanliga vägen genom partiet, säger en moderat som är medlem.

Vi sossar har tidigare kritiserat Svenskt Näringslivs miljoninvesteringar för en borgerlig valseger (om än att jag tycker att vi kastar lite sten i eget glashus, då vi har LO som har pumpat in miljoner i vårt parti), men om vi bortser från Svenskt Näringsliv och LO, så har vi alltså Sällskapet Tornet...

Anders Ygeman och Håkan Juholt ställer följande viktiga frågor i SvD:

Förväntar sig dessa donatorer något i gengäld vid en eventuell moderat valseger? Ligger det starka ekonomiska intressen bakom donationerna?Är det ett par personer som skänker en stor del av den totala summan? Och vilka intressen representerar dessa personer? Varför motsätter sig moderaterna konsekvent varje lagförslag om att öka öppenheten kring partiernas kampanjbidrag? Varför nämns inte sällskapet på moderaternas hemsida? Varför har de ingen egen hemsida? Vilka ingår i sällskapets styrelse? Varför finns ingen ekonomisk redovisning att tillgå?

Sällskapet Tornet, hm... Vi kanske ska fråga Sven-Otto Littorin om han är medlem även där?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Tycker din blogg verkar seriös och bra!

Är nyfiken på om du har samma syn på att LO får besök av partiledaren i Socialdemokraterna, som att partiledaren i Moderaterna besöker en av sina större sponsorer?

Alla större organisationer som stödjer politiska partier förväntar sig något tillbaks. Om det är direkta gentjänster eller bara en blind tro på att det parti man stöttar ser till organisationens intresse inom politiken spelar mindre roll. Om inte Moderaterna skulle tillgodose sina sponsorers önskningar, skulle dessa sponsorer försvinna. Detsamma gäller för Socialdemokraterna, oavsett om sponsorn heter LO eller något annat!

Jag tycker det hypas mycket kring olika partiers välgörare. Har människorna verkligen förlorat tilliten till alla politer, eftersom alla numer betraktas som korrumperade konspiratorer som ljuger och mutas utan gräns. Detta gäller i lika hög grad sittande regering som förra. Jag anser det vara tragiskt att ett fantastiskt land som Sverige kan sjunka så snabbt. Det smärtar även att som utlandssvensk inte kunna påverka i den grad man vill!

Till sist vill jag önska dig en glad midsommar! Hoppas du får njuta av en god Amarone, även om det inte passar till traditionell midsommar mat!

PS Maten kan ju vänta till efter vinet! DS