Kristina Axén Olin och Co. säljer ut våra förorter

Jag hatar att borgarna säljer ut allmännyttan - allas vår allmännytta! Nu har Kristina Axén Olin sålt ut gallerior och centra för 10 miljarder kronor! "Det här ger oss möjlighet att använda pengarna till investeringar" säger Axén Olin.

Jag flyttade till Högdalen från Rågsved för tre månader sedan. Precis som Ingvar Persson skriver i Aftonbladets ledare för några dagar sedan, skiljer sig knappast Högdalens centrum från andra förortscentra ute i landet.

I centrum finns bland annat ett Coop, ett Ica och ett Vivo, två blomsteraffärer, en bokhandel, Jysk och Systembolaget. Det finns två konditorier och så min personliga favorit - Högdalens Fiskaffär AB. Vidare finns det ett bra bibliotek och en simhall som inte är alltför dyr. Vi har möjligen världens vackraste kyrktupp. Avståndet till stan är inte alltför långt. 20 minuter med tunnelbanan och nu har jag börjat cykla in till jobbet. 10 km dit och 10 km hem. Märks det att jag stormtrivs?

Hela Högdalens centrum är nu sålt till det brittiska imperiet Boultbee.

Ingvar Persson avslutar ledaren i Aftonbladet med följande:

På andra platser där Boultbee tagit över har små affärsidkare uppmanats flytta. De har inte platsat i "konceptet". Jag vet inte hur det kommer att påverka den affär där jag brukar köpa mina jeans, färghandlaren eller de små tobakisterna. Kommer de att platsa? Det Axén Olin, Mats Odell och alla andra utförsäljningsivare just nu gör är att spola ut tanken på ett samhälleligt ansvar. Boendet ska marknadsanpassas, det offentliga rummet kapitaliseras och infrastrukturen privatiserar. Visionen om en demokrati som fysiskt skapar sitt samhälle har aldrig varit mer avlägsen.

Ja, hans oro är befogad. Axén Olin och Co. har sålt ut Högdalens själ! Den utförsäljning av allmännyttan som borgarna nu ägnar sig åt, kommer vi aldrig, aldrig att kunna köpa tillbaka.

Inga kommentarer: