Svar från Carl Bildt

När man pratar om trollen... Detta fick jag just i min inkorg (och har verkligen Cecilia Malmström varit på Riga Pride, som ännu inte gått av stapeln? Jag trodde att hon var i Warszawa):

Alexandra, Tack för ditt brev. Utrikesminister Carl Bildt har bett mig svara dig. Bristen på respekt för HBT-personers rättigheter runt om i världen bekymrar utrikesministern, som tar upp dessa frågor i internationella sammanhang när tillfälle ges. Utrikesdepartementet ger stöd till enskilda organisationer, till exempel Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigande i deras internationella arbete som bland annat syftar till att ge stöd åt lokala initiativ i andra länder. EU-minister Cecilia Malmström påpekade den 20 mars 2007 i riksdagen att EU:s byrå för för grundläggande rättigheter öppnades den 1 mars i Wien. Sverige bedömer att HBT-frågor kan hanteras av denna, och driver på för att så ska ske. Utrikesministern måste tyvärr avböja inbjudan till Riga Pride, med hänvisning till sitt mycket ansträngda schema. På plats i Riga fanns EU-ministern Cecilia Malmström, som bland annat invigningstalade på konferensen ”Equality Days” den 18 maj. Så här sade Malmström i ett anslutande pressmeddelande: ”Sveriges regering är den enda regering i världen som särskilt lyft fram HBT-personers utsatthet som en särskild fråga i sin regeringsförklaring. Det förpliktigar naturligtvis. Den svenska regeringen anser att skyddet mot diskriminering på grund av bland annat sexuell läggning bör omfatta alla samhällsområden, också inom EU.” Med vänliga hälsningar, Mikael T. Eriksson, MK Utrikesdepartementet

9 kommentarer:

Norpan sa...

Skrämmande att UD-personalen inte gör skillnad på Riga och Warszawa, men jag är stolt över att Cecilia åkte till Polen i helgen som gick. Riga får vi andra försvara.

Anonym sa...

Det visar väl vilken koll de har!!
Det visar också vilken status hbt-personer likväl som baltstaterna har hos den sk "Alliansen"
/Mia

Norpan sa...

Suck! Jag såg inte någon sosse i Riga förra året alls. Ingen minister. Mona Sahlin skickade ett brev. Vi var 10 svenska liberaler och vi tillhör alliansen. I Polen var de inte heller, sosse-ministrarna. En riksdagsledamot från sossarna, och jag från Folkpartiet.

Regeringen bryr sig!

Alexandra Einerstam sa...

Regeringen bryr sig Norpan? Du som hbt-person kan väl inte mena allvar? Vad tycker du förresten om Sabunis uttalande 17/5 i Dagens Eko? Kolla in pressmeddelande på www.hbts.se

Norpan sa...

Känns om det blir steniglashuskastning. Rätt ska vara rätt förresten. Förra året. Ingen svensk minister i varken Riga eller Warszawa. Men det var inte Mona som hörde av sig, utan Ohrback, han med mostern som valt att leva med en häst, ni vet. Han faxade.

Att Cissi kom till Polen var bra. Att ingen kunde komma till Riga från regeringen är väl inte en stor grej?

Afreakofnature sa...

Har mina aningar att Carl Bildt anser att jag är en "alien" - jag är ju både sosse och homo;)
Jag höjer därför ett ögonbryn över att CB inte skickade vår rymdminister Maud Olofsson för att övervara Pridefestligheterna i Warszawa...
http://expressen.se/1.470752
Det måste vara tidernas mest pr-mässiga ministerutnämning (lagom till en Fuglesangs rymdpromenad) och därför bör vår eminenta rymdminister användas mer flitigt även efter att Fuglesang landat och svenskarna har glömt att vi haft en astronaut i omloppsbana.

Norpan sa...

Migrationsminister Tobias Billström (m) har bekräftat att han kommer att gå med i paraden på Riga Pride på söndag. Han har också tackat ja till att hålla ett anförande efter paraden.

Alexandra Einerstam sa...

Ja, det finns bra politiker bland borgarna också *ler*

Irmeli Krans sa...

Till slut till slut skickar då borgarna en minister till Riga, det satt långt inne.

Men UDs brev till dig Alexandra är bland det roligaste jag läst på länge. Så långt sträcker sig alltså det borgerliga intresset för HBT-rättigheter i Polen Baltikum. Hahaha...