Wallenbergare med Wallenberg

Flyktingläger i Västsahara
-
Efter firandet med tårta utanför riksdagen igår, kunde jag ha gått vidare med mina vänner och haft en riktig partykväll, men jag valde istället att gå till Stockholms Handelskammare. Jag och ett 20-tal andra bloggare hade blivit inbjudna till Handelskammaren för diskussion och mingel med Peter Wallenberg Junior och Handelskammarens VD Peter Egardt.
-
Det var den sistnämnda mannen, som i sitt inledningsanförande, talade om att Handelskammaren var minsann opolitisk och med attityden "målen helgar medlen (även om mänskliga rättigheter och miljö/klimat får stryka på foten)" som fick mig att koka över.
-
Det som har varit aktuellt för S-kvinnor i Stockholm ett bra tag (=34 år) är Marockos ockupation av Västsahara. Denna konflikt hör till världens bortglömda konflikter. De mörkblå herrarna som befann sig på Handelskammarens bloggkväll hade inga problem med att idka handel med Marocko. VD:n Egardt visade prov på sin okunskap om Marockos ockupation.
-
VD:n ansåg att handel jämt är bra. Handel med Marocko främjar Västsahariernas sak. Nej, du gubbe lille, där har du fel!
-
De argument och "förklaringar" på bonusar, finanskris, jobbkris... you name it, var samma gamla vanliga som man skulle förvänta sig av dessa män.
-
Och visst kan man (i likhet med "Poker") engagera sig i Non Violence-rörelsen och initiera Vardagens hjältar och ha hur många policies om miljö i sina företag som helst, men när man, på Grand Hotel, fortsätter försäljningen av Foie gras är det ju till syvende och sist bara ord. Finns det en efterfråga på vissa produkter, tillhandahåller vi dessa. Detta oavsett om landet, som säljer produkten, ockuperar ett annat för att få tillgång till produkten. Oavsett om landet skiter i mänskliga rättigheter och/eller miljö och klimat - Finns det en efterfråga så fixar vi det. Jag som brinner för mänskliga rättigheter och miljö- och klimatfrågor anser att det är skrämmande synsätt.
-
Under strecket:
Finanskrisen är, by the way, Bush och Clintons fel (läs de amerikanska politikernas fel). Detta enligt en Lidingömoderat (som har bloggat om kvällen här) och en annan jeppe.
-
Wallenberg pratade om att han minsann hade varit smörgåsnisse och jobbat i "världens finaste bransch" - Servicebranschen. Ja, visst kan man gästspela i verkligheten och definera sig som "smörgåsnisse" när man har några miljoner/miljarder i ryggen. Det har vi ju exempel på från våra egna företrädare. Hur länge kan man till exempel säga att man är undersköterska (läs här)/butiksbiträde/tidningsbud (läs här)? Fattigbloggen är också ett prov på gästspel i verkligheten.
-
Kulturbloggen var "snabbast" och har naturligtvis bloggat om gårdagens begivenhet på Stockholms Handelskammare (ja, jag är omnämnd i inlägget, så läs inlägget på Kulturbloggen).
-
Ni som är intresserade av att läsa mer om Marockos ockupation av Västsahara - googla på Marocko ockupation Västsahara.
Igår gjorde S-kvinnor och Socialdemokraterna flera utspel kring detta. Här kan ni läsa Carina Häggs uttalande och här är S-kvinnor i Stockholms pressmeddelande. Följ även Jytte Gutelands uppmaning.
--------------------------------------------------
Uppdatering:
Nu har även Dick Erixon bloggat på samma tema. Jag kan hålla med Erixon på en punkt - Poker ger Wallenbergfamiljen ett väldigt intressant ansikte. Peter Wallenberg Junior lyckades även charma mig, men tom retorik är och förblir tom retorik, hur skicklig retoriker man är. Jag gillar vidare "Pokers" humor.
-
Nu har även Merit Wager och Per Ankersjö bloggat. Ankersjö passar på att rätta Erixon: nej Dick det var inte "vänsterbloggarna" som tog upp bonusarna det var jag - bland annat mot bakgrund av Schlingmanns artikel på Brännpunkt häromdagen och Nya Moderaternas retorik gentemot näringslivet
-

1 kommentar:

Johan Westerholm sa...

Njut av att vara sedd och lika värd, det är du och alla andra som kämpat värda. Idag, och även denna vecka är etappmålet nått och det skall firas men mycket av annan diskriminering återstår i samhället. Den återstår men detta ger kraft att gå vidare, min dotter och hennes vänner jublade hela dagen vilket gladde ett fadershjärta.

Mvh

Johan