1909, 1921, 1989, 2009

I ett tidigare inlägg, skrev jag att endas 1/3 kommer att rösta i det kommande EU-valet. Jag döpte inlägget till Katastrof. Nu har jag sett fler inslag och läst fler artiklar om hur ointresserade många i Sverige är av EU-valet och jag blir faktiskt förbannad. Det var nämligen inte länge sedan vi inte hade allmän rösträtt här i Sverige.
-
Allmän rösträtt för män vid val till andra kammaren i riksdagen genomfördes år 1909.
År 1921 fick kvinnorna rösträtt*.
Fram till 1989 var det möjligt att utesluta vissa grupper från den allmänna rösträtten, till exempel personer som omyndigförklarats av domstolen.
-
Det har varit en lång och hård kamp för att genomföra allmän rösträtt och nu väljer alltså 2/3 av svenskarna att skita i att rösta i valet till Europaparlamentet.
-
Hedra din rösträtt och gå och rösta 7 juni!
-
Läs även Val till Europaparlamentet, 7 juni 2009

* Schweiz var faktiskt sist i Europa med kvinnlig rösträtt. Det infördes 1971, då endast på federal nivå. År 1990 infördes det på alla nivåer.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur gör man då? Får man hem valsedlar och var röstar man? Det finns ju ingen information ännu. Till riksdagsval kommer ju allt material hem och jag blir aviserad en röstlokal. Funkar det likadant nu? Skäll inte, informera också du aggressiva människa.

www.detperfektalivet.se sa...

Givetvis har du rätt Alexandra,man ska inte ta rösträtten för given Men Anonym har ett bra påpekande. Många vet väldigt lite och känner sig okunniga.

Hjälp till att upplysa!
(jag vet att du gör det också)
Men vi kan inte göra det nog många gånger. Vi behöver hjälpas åt och berätta om VARFÖR man ska rösta, och HUR. De är inte så svårt och mystiskt som många tror.

Vi kan hjälpas åt att slå hål på myten om EU och dessutom tycker jag Kristian Krassman har en poäng med att säga att det är EP val inte EU val. Vi har redan valt att vara med i EU. Nu ska vi välja vilka som ska företräda oss i Europaparlamentet.

www.skitinteieu.se sammlar vi argument och sprider hur vi jobbar i Piteå. Välkommen in och bidra med dina argument. ;-)

Mvh Hannah (som har flyttat sin egen blogg till www.detperfektalivet.se)

Alexandra Einerstam sa...

Till Anonym: Jag tänker inte skälla, utan informera om denna sajt: http://www.eu-upplysningen.se/Valet-till-Europaparlamentet-7-juni-2009/Sa-gar-valet-till/Valet-i-Sverige-den-7-juni/

Anonym sa...

Till Anonym

Du kan även gå in på www.val.se
Där kan du klicka dig fram till val till EU-parlamentet 2009, och där finns också länkar. Precis som vid riksdagsvalet kommer du få ditt röstkort hemskickat, där står det vilken som är din vallokal. Du kan även förhandsrösta från den 20 maj.

Jag håller med dig om att informationen om detta viktiga val är dålig. Den måste ut långt tidigare, och det borde föras kampanj långt innan, så att folk hinner sätta sig in i frågan.

Jag tror att många känner att "Det där som bestäms nere i EU, det rör inte oss här hemma, vi är så långt därifrån." Men 6-8 av 10 beslut som rör dig i vardagen, på lokal nivå, beslutas det om i EU. EU är inte Bryssel eller Strasbourg, det är lika mycket Åmål, Arvidsjaur, Krokom, Munka Ljungby eller annan valfri håla här eller i något annat medlemsland. Vi är en del av EU, och då är det jätteviktigt att vara med och påverka.

mvh Åsa Andersson

Anonym sa...

Var i Göteborg kan man förtidsrösta? Blir förbannad! Vill ju veta vart jag kan förtidsrösta, men jävlarna skriver ju bara detta utan att ha lagt ut något som man kan hitta!

"Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet. I början av maj publicerar vi på www.val.se adresser och öppettider till alla röstningslokaler." (http://www.val.se/europaparlamentet_2009/rosta_nar_var_hur/fortidsrosta/index.html)