Facket och politiken

Rubriken på detta inlägg anspelar på en kurs som LO Ung tillhandahåller LO-medlemmar under 30 år. Facket och politiken är två grenar av samma träd. 1889 bildade fackföreningarna det socialdemokratiska arbetarpartiet (SAP) och 1898 bildades landsorganisationen LO.
-
Nu höjs röster för att S och LO skall gå skilda världar. Danska LO tog steget 2003, men den svenska Rörelsen våndas inför att följa efter. Man oroar sig för ekonomi och mobilisering, skriver PJ Anders Linder. Expressens ledare skriver Dags att separera och Erik Laakso skriver på sin blogg att vi ”måste hitta andra samverkansformer”.
-
Jag håller inte med Linder, Expressen, Laakso eller andra som kräver ”skilsmässa”. LO:s och Socialdemokraternas symbios och samarbete bör fortsätta. Samarbetet mellan LO och S skall snarare stärkas och utvecklas.
-
Det slår mig att skribenter anger endast S som LO:s samarbetspartner. Det stämmer inte. Här kan nämnas SSU, S-kvinnor, Broderskapsrörelsen, Vänsterpartiet, Ung Vänster och Syndikalisterna. Andra samarbetspartners är till exempel ABF, PRO, HSB, Hyresgästföreningen, Folkparkerna, Verdandi Folksam och Folkets Hus. Det hindrar dock varken LO eller S att samarbeta med andra organisationer, än ovan nämnda. Jag anser att S även ska utveckla sitt samarbete med tjänstemannafacken, då vårt folk finns även där.
-
Lundby-Wedin har visat sig vara en överlevare. Hon sitter kvar som ordförande för LO. Därför ser vi nu att media och vissa fackföreträdare nu vänt på drevet och åter fokuserar på Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.
-
De kritiserar henne för att hon ”lagt sig i”. Sahlin har yrkat på att Wanja Lundby-Wedin ska avgå från AMF:s styrelse. Sahlin har aldrig sagt att Lundby-Wedin ska avgå som LO:s ordförande (vilket några skribenter hävdar). Sahlin har lagt näsan i blöt vad beträffar LO:s angelägenheter. Hon har minsann ingen rätt att kräva att Lundby-Wedin ska avgå från sitt styrelseuppdrag, men där har kritikerna fel.
-
Om Lundby-Wedin företräder sina medlemmar i LO, så gör Sahlin det i lika hög utsträckning. I mitt inlägg Ingen pudel, ingen halv pudel, ingen pudelvalp, skrev jag att jag inte ville att Lundby-Wedin skulle avgå som ordförande för LO, men att hon skulle avsäga sig sina styrelseuppdrag. När Sahlin gick ut och sade att hon ville att Lundby-Wedin skulle avsäga sig sin styrelsepost i AMF, gjorde hon det för att hennes medlemmar uttryckligen önskade det.
-
Ingen kan inbilla mig att Lundby-Wedin blev ”tagen på sängen” av Sahlins uttalande. Jag kan sätta en hundralapp på att Sahlin ringde Lundby-Wedin, innan hon uttalade sig i media.
-
Lundby-Wedins eldprov är 1 maj. Det råder det ingen som helst tvekan om. Göran Eriksson, SvD, frågar sig vem som ska skriva Wanja Lundby-Wedins tal. Jag tror inte det saknas skribenter till detta tal. Jag kan till exempel tänka mig skriva Lundby Wedins tal. Det är bara att slå en signal.
-
Jobben först!
-
BILD: Albin Amelin, Fanor över bron. Olja 1936. Tavlan finns på Grafiska Fackförbundet i Stockholm.
-

4 kommentarer:

Erik Laakso sa...

Alexandra, jag är besviken på att du inte läser vad jag skriver innan du drar slutsatser om vad jag vill. Du säger alltså att du inte håller med mig och sedan säger du: "Samarbetet mellan LO och S skall snarare stärkas och utvecklas." Ja? Och? Det är ju exakt det jag skriver i mitt inlägg. Det jag problematiserar är om LO-ordföranden med automatik ska sitta i partiets VU eftersom jag anser att just den kopplingen är ett släpankare för både parti och fack, samt att det är ett problem när fackliga företrädare ska förhandla med sina kommunalråd när de sitter i samma AK-styrelser och fullmäktigegrupper. Om du inte tycker det är ett problem att fackets företrädare sitter i partiets knä så är jag rädd att du missat de fackliga medlemmarnas intressen.

Alexandra Einerstam sa...

Hej Erik! När jag läste ditt inlägg, uppfattade jag det som att du var emot - även din rubrik för inlägget var missvisande. Jag bero dock om ursäkt om jag har missuppfattat ditt inlägg.

Anonym sa...

Nu är jag SACO-medlem (av rent egoistiska skäl, skulle nog ha varit syndikalist annars), så jag borde inte bry mig om detta, men jag håller snarare med Erik Laakso och andra som anser att S och LO inte bör stå i ett symbiotiskt förhållande till varandra. Gillar inte korporativism. Den intima kopplingen parti/stat/rörelse är en av de saker som avskräcker mig från dagens socialdemokrati. Gillar däremot tidiga folkrörelsesossar.

MG sa...

Angående Facket och LO:s äktenskap

1860 Blev det möjligt att lämna Svenska kyrkan och gå över i ett annan samfund. 1951 blev det möjligt att inte ha någon kyrklig tillhörighet alls och där med inte betala någon skatt till kyrkan. Nu är frågan hur länge det ska dröja innan det blir möjligt för LO anslutna löntagare att avsäga sig Mona-avgiften.

Den socialistiska kyrkoskatten är alltjämt tillämpad och tillåts inte ens att ifrågasättas internt. LO förbundens kongresser är socialistiska väckelsemöten där Wanja predikar för sin kör av troende. Ingen katt tillåts komma in när hermelinerna håller sin heliga mässa. Det må vara sant att arbetarrörelsen historiskt varit en del av samhällets demokratisering och där i gjort mycket gott.

Men idag är det LO själva som står för bristande demokrati genom sin politiska monokultur. Var finns det idag 2009 en organisation som är obligatorisk att tillhöra som inte ger medlemmar med valfri politisk åsikt rätt att väljas in i styrelser och påverka sin egen förening.

Den finns i LO:s borg. Du betalar kyrkoskatt till de troende socialisterna varje gång metall kommunal eller något av de övriga LO-förbunden debiterar dig en fackföreningsavgift. På metalls hemsida står spaltmetrar om Rinfeltdavgiften men inte ett ord om Mona-avgiften. Metall upplåter inte någon plats för öppen politisk diskussion. Den socialistiska principen ligger stenhårt fast som om inget skulle ha hänt sedan bondesamhället och den tidiga industrialiseringen.

Under lång tid hade LO som princip att kollektivt ansluta alla medlemmar till det socialdemokratiska partiet. Vilket genidrag fatta plötsligt fick SAP 2 miljoner medlemmar och kunde lyfta enorma partistöd förutom den i medlemsavgiften redan inbyggda kyrkoskatten. Det här torde vara det största övergreppet i rättssak som hänt i Sverige. Ändå har inga huvuden rullat för det. Så om du är LO ansluten tänk på att när Mona står där på norra bantorget vet om att det är du som pyntar för showen vare sig du gillar den eller inte. Överste prästen Wanja hon är vald i kretsen av de troende. Hon representerar inte dig, hon representerar otidsenliga heliga politiska principer.

Slutsatsen är att anledningen till att LO ska lämna socialdemokratin är helt enkelt för att det är orättfärdigt att pumpa pengar av folk utan att fråga. Och det faktum att LO inte ens tillåter en öppen intern politisk debatt utan bara storebrorsmässigt förutsätter att tex metallare mår bäst av sossarnas politik.