-
Det är nu 34 år sedan Spanien lämnade kolonin Spanska Västsahara och Västsahara borde ha blivit ett självständigt land. Istället blev det inledningen på nya ockupationer och Västsahara är idag till stora delar ockuperade av Marocko.
-
Sveriges handelsminister Ewa Björling (m) besöker i denna vecka Marocko och det innebär ett ypperligt tillfälle att ta upp frågan om Västsahara. Om den blodiga ockupationen, om muren som skär rätt igenom Västsahara, om landminorna som lemlästar barn och om misshandel och tortyr av bl a studenter i såväl Marocko som på ockuperat område och om den viktiga folkomröstningen.
-
Mitt ute i öknen lever drygt 150 000 människor i flyktingläger sedan 34 år. De lever på existensminimum på FNs matransoner och av vatten som körs in i lägren med tankbilar. Undernäringen är stor och värst är den för barnen och gravida kvinnor. Vattnet är så förorenat att barnen långsamt måste tillvänjas med en droppe i taget. Röda korsets chef på plats har slagit larm vid upprepade tillfällen om situationen i lägren.
-
Vi hade själva möjlighet att besöka de Västsahariska flyktinglägren i Tindouf i Västra Algeriet i december. Vi hade möjlighet att med egna ögon uppleva vardagen i lägren Situationen är allvarlig och uppgivenheten framförallt bland de unga kvinnorna och männen är utbredd. Det är nödvändigt för FN och EU att agera. Vi fick många vittnesmål om omfattande tortyr, fängelse utan dom och till och med försvinnanden av oliktänkande. Detta har också bland andra Amnesty rapporterat om. Vi kunde också se att den humanitära flyktinghjälpen av mat, vatten, vitaminer och mediciner har blivit hårt nedskuren och barn och ammande kvinnor uppvisar symptom på bristsjukdomar. Sverige måste ta initiativ i FN:s och EU:s hjälporgan för att undvika en humanitär katastrof.
-
Efter flera år av befrielsekrig 1991 inleddes vapenvila i Västsahara under FN:s överinseende. En fredsplan hade tagits fram som både Polisario och Marocko godkände. Den innehöll planer på den för Västsaharierna så viktiga folkomröstningen. Under de 18 år som gått sedan dess har tyvärr ingenting hänt. Det internationella samfundet har svikit det västsahariska folket genom att tillåta Marocko att hindra genomförandet av folkomröstningen och därmed sätta sig över internationell rätt. Den frågan, att få genomföra folkomröstningen om Västsaharas framtid är den fråga som är absolut viktigast för Västsaharierna och just därför är det så viktigt att Sveriges handelsminister tar upp den frågan vid sitt besök. Den folkomröstning som FN beslutat om måste genomföras.
-
Maria Östberg Svanelind
Ordförande s-kvinnor i Stockholm
Gizela Sladic
Internationellt ansvarig s-kvinnor i Stockholm
Josefin Deiving
Ombudsman SSU Stockholm
Johanna Svanelind
Nätverket för ett fritt Västsahara
-
Artikeln är publicerad på S-kvinnor i Stockholms hemsida
Men frågorna lever varje dag
3 dagar sedan
2 kommentarer:
Hej Alexandra!
Bra att du skriver om Västsahara! En sedan länge bortglömd "permanentad" flyktingsituation. Den egentliga orsaken till Marockos ockupation är uppenbar - fosfatfyndigheterna - världens näst viktigaste råvara (efter oljan). Borde också vara en viktig orsak till att Ewa Björling är på besök. Tänkte skriva lite om fosfat, Marocko och Västsahara på min blogg när jag hinner. Tack för att du påminde mig om det.
P.S. Det var en intressant tillställning igår på Handelskammaren. Har dock inte hunnit skriva om den ännu.
P.P.S. Rolig ikon du har på bloggen!
Hej Alexandra.. ville bara säga att jag tycker det är fantastiskt att du skriver om Västsahara.. Vi behöver bli fler som gör det.. :) kram/ natasa
Skicka en kommentar