Historieförfalskning kan inte accepteras!

Det brukar heta "segraren skriver historien" och det är förvisso sant, men att förfalska historien är inte acceptabelt!
-
I centerpartiets tält i pride park finns en massa informationsmaterial. I ett tvåsidigt flygblad skriver centerpartiet att de var först med en öppet homosexuell minister (Anders Carlgren 2006), att de var först med en öppen homosexuell ordförande i sitt ungdomsförbund (Fredrick Federley 2002) och att de var först med en öppen homosexuell riksdagsledamot (Anders Carlgren 1995). De två förstnämnda exemplen är korrekta, men inte det tredje exemplet! Det var Kent Carlsson (s) som blev riksdagens första öppna bög (år 1991). Elisebeht Markström (s) var vidare den första öppet lesbiska ledamoten i riksdagen (Metro)!
-
Återigen försöker ett borgerligt parti skriva om historien för att framstå som mer hbt-vänlig. Visserligen ska vi titta framåt, men vi får inte överge historien till dessa revisionister! Om vi inte reagerar snabbt kommer felaktigheten att spridas och till slut bli en "sanning". I förlängningen börjar vi själva tro att det osanna är sant, säger Martin Engman (styrelseledamot för HBT-socialdemokrater i Sverige).
-
Jag anser att Martin Engman är snäll, när han kallar centerpartiet för revisionister. Revisionism har en neutral betydelse inom ämnet historia och är i många fall berättigad. Vad vi har att göra med här är historieförfalskning!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken skandal!

Anonym sa...

Tasso Stafilidis är den första homosexuella ledamoten som varit öppen vid invalet. Jag räknar nog snarare honom som den första öppna eftersom han var den första som engagerade sig i HBT-frågor och startade HBT-gruppen.

Visst är det allvarligt med historieförfalskning. Man kan ju ta sossarnas väg till ett homovänligt parti. Det är ju bara att att fråga Mona hur HBT-vänliga dom var under 90-talet innan det blev "inne" att vara progay. Sossarna var inte HBT-vänliga på den tiden, iaf inte på det sättet som man ger sken av idag.

Det första riktigt HBT-vänliga partiet var vänsterpartiet tätt följt av Centerpartiet. Efter det så var det Folkpartiet som kom efter.

Sossarna var rätt godtyckligt HBT-vänligt under 90-talet. Innan dess ville dom inte ens röra HBT-frågor med tång. Folkpartiet hade liknande förhållande, men inte lika illa som sossarna som leddes av Göran som inte alls prioriterade HBT-frågor utan mer accepterade dom av taktiska skäl. Jag har hört att han till och med var emot partnerskap. Vet inte hur riktigt det är. Men beslutet var på den tiden att rösta enlig partilinjen.

Ärligt talat så tycker jag att alla partier har mycket att skämmas för i HBT-frågorna. Inte minst för hur man ignorerade alla HBT-personer som satt i koncentrationslägren under andra världskriget. Man begärde inte alls någon ersättning för det dom gått igenom.

Moderaterna har inte varit ett riktigt HBT-vänligt parti länge. Snarare så har dom varit det så kort tid att dom inte har något att skryta om. Men det är bra att dom iaf ändrar sina åsikter i frågan.

Det finns ett ordspråk som lyder: "Det är bara åsnor som inte byter åsikter."

Det viktigaste är ändå vad dom gör nu. Förövrigt tycker jag röstfisket på pride enbart är vidrigt. Blev inte vänligare inställd efter detta... *S*

Anonym sa...

Och Stina Sundberg, talesperson för Feministiskt initiativ, är den första lesbiska/homosexuella partiledaren:
http://www.feministisktinitiativ.se/talespersoner.php