ÄNTLIGEN PRIDE!

I morgon är det stor invigning av Europride på Skansen. På 250 innerstadsbussar vajar nu regnbågsflaggor. Priden har blivit en folkfest, inte bara för hbt-personer utan även för heteros.
-
Vissa anser att det är ett kommersiellt jippo, som förlorat sin betydelse och i viss mån är jag benägen att hålla med, men fortfarande är priden en frizon för många hbt-personer. Hbt-personer, som resten av året inte kan eller har möjlighet att vara öppna med sin läggning.
-
Priden är vidare en dyr angelägenhet. Många hbt-personer har inte råd. En så kallad Dog Tag (veckobiljett) kostar 800 kronor och en dagbiljett 350 kronor. Därtill tillkommer dryck och mat. Mat får nämligen inte medtagas in på området och det är inte billigt att dricka eller äta inne i parken. Många får därmed sitta utanför parken.
-
För politiker är priden numer en andra almedalsvecka. Det är viktigt att synas i såväl parken som paraden. Så har det inte alltid varit. För några år sedan var det endast Mona Sahlin och Gudrun Schyman som visade sitt engagemang.
-
Jag har tagit semester för att kunna arbeta i We are family-tältet under priden. Jag gör det för att det är givande och oerhört roligt. Redan i morgon bär det i väg till Shurgard för att hämta saker till tältet och på måndag och tisdag ska det arbetas med tältet. Jag ska vidare förbereda inför ett seminarium som jag är moderator för, så visst är det mycket att göra.
-
Priden är fortfarande viktig! Den är viktig för mig och andra hbt-personer. Jag önskade att den öppenhet och stämning som är under pride alltid skulle finnas. Därtill är jag oerhört stolt att hela arbetarrörelsen är samlade i ett och samma tält.
-
P.S. För att fira att det är Europride har jag köpt ett par otroligt snygga converse (se bild nedan).
-----
SvD
We are family
Apropå converse, läs mitt tidigare inlägg här.


3 kommentarer:

Din vän sa...

Vill också ha ett par sådana. Får se om jag kan dra till Pride på måndag, jag är bortrest i helgen.
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Måste säga att jag fått en viss respekt för Göran Hägglund som var på pride utan att vara för alla HBT-frågor. Visade att trots att kd fortfarande är konservativa så är dom nu ett HBT-vänligare parti.

Inte för att jag håller med dom i många frågor när det gäller HBT. Jag är själv inte särskilt konservativ. Snarare Liberal radikal, och anses vara för radikal av vänstern och högern. Men respekterar iaf att någon står för sin åsikt hur dum jag än tycker att den är. Men fortfarande respektera andras.

Ps. Har bytt blogg. Har mer politisk blogg nu... :)

Anonym sa...

Mjaa, inte är hela arbetarrörelsen samlat i WAF inte. Jag saknar Vänsterpartiet och SAC som vad man än må tycka om saken är en rätt viktig del av svensk arbetarrörelse.