Idag presenterar socialdemokraterna, med Veronica Palm i spetsen, rapporten Åtta steg framåt för en modern och barnvänlig familjepolitik (SvD). Detta för att "visa alternativ till den borgerliga regeringens orättvisa politik" (läs vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus).
Fokus i rapporten ligger inom områdena: familjers ekonomi, jämställdhet och föräldrars arbetsslivsvillkor. Så vilka är de åtta stegen?
.
- En höjning av taket både i föräldrapenningen och i den tillfälliga föräldrapenningen.
- Underlätta för den ensamstående föräldern, medelst en särskild föräldrapenning när någon annan avstår från att arbeta och istället vårdar barnet i den sjuke förälderns ställe.
- Vardag-med-barn-tid. Tiden ska delas lika mellan föräldrarna och användas till ledigheter efter ordinarie föräldraledighet.
- Ett barnbidrag som går till alla barn, men går i riktningen mot ett barnbidrag delat mellan föräldrarna.
- Alternativ till den borgerliga regeringens jämställdhetsbonus, så att den blir tydligare och enklare.
- Öka tillgången på barnomsorg på obekväm arbetstid, d.v.s. kvällar, helger och nätter.
- Investera i förskolan (kvalitetssäkring, stärka uppdraget att ge alla barn en mer jämlik skolstart, personal med utbildning i barns språkutveckling).
- Flexiblare arbetstider ur ett arbetstagar- och föräldraperspektiv. Utveckling av jämställdhetsplaner på arbetsplatserna och ett arbetsmiljöarbete som tar sin utgångspunkt i småbarnföräldrars vardag.
- Inflytande över arbetstider.
.
En bättre uppställning av de åtta stegen hittar ni här.
-
Det blev inte så radikalt och nytänkande som jag hade hoppats på (se tidigare inlägg). Jag är en stark anhängare av "nattis", det vill säga barnomsorg på obekväm arbetstid. Vidare anser jag att vi måste satsa mer på ensamstående föräldrar, en särskild föräldrapenning är ett steg på vägen, men vi måste underlätta ännu mer för denna grupp. Det är redan svårt för två föräldrar att få ihop ekonomin, men då delar de på hyra, tv-avgift, el, mat, bredbandsuppkoppling et cetera. En förälder betalar allt detta själv.
Att investera i förskola är bra, men det krävs inte bara personal med utbildning i barns språkutveckling, det krävs genuspedagoger om vi ska uppnå jämställdhet och bryta mot förlegade könsroller.
Flexiblare arbetstider, tillåtande arbetsliv, inflytande, ja det är vackra ord och här har fackförbunden en stor roll att spela. Ett tillåtande arbetsliv, i den bemärkelse att det inte ska vara skamligt att hämta sitt barn klockan 18:15? Nu pågår det en slags tävling, den mamma (ja, för det är fortfarande främst mamman) som hämtar sitt barn tidigast, är en bra mamma. Den som hämtar sitt barn sist, är en dålig mamma. Annars vet vi som förvärvsarbetar, att flexibla arbetstider och inflytande på sitt arbete är svårt, när man befinner sig långt ner i hierarkin.
Åtta steg framåt, men det krävs ännu fler steg. Kanske gå, där man aldrig gått tidigare? Bryta ny mark!
-
Att vårdnadsbidraget är förkastligt, är det fler än sossarna som tycker. Enligt en enkät (Kommunal) vill en stor majoritet av svenska folket hellre lägga pengar på förskolans kvalitet än på ett vårdnadsbidrag. 61 procent vill att skattepengarna ska användas till förskolan, mot en tredjedel som vill ha vårdnadsbidrag.
Ledig onsdag
3 dagar sedan
8 kommentarer:
Men tycker du att det är fel att hämta 18.15 eller inte?
Svårt att få reda på vad du verkligen tycker själv i inlägget.
Själv tycker jag inte att det är något fel med att hämta 18.15.
Det är naturligtvis helt ok att hämta 18:15. Förlåt om det inte framgick. Om jag hämtar mitt barn från nattis 07:00 är inte jag en sämre förälder för det.
Jag är ändå rätt tveksam i praktiken om det funkar så bra att jobba natt även om man har nattis. Hur orkar man ta hand om barnen. Jag skulle inte orka. Men tycker inte att det låter så illa att få det till att det finns dagis tidigare och senare på kvällen.
Punkt två låter som ett förslag från "den borgliga orättvisa politiken".
Vardag med barn tid? Är det samma som förslaget om att man delar tiden lika mellan föräldrarna oavsett. Sånt tycker jag föräldrarna bestämmer bäst själva. Inte särskilt modernt med tvång. Eller är det så?
Jag vet faktiskt inte vad jag tycker om att dela barnbidraget lika, eller om man ska ge barnbidraget till alla. Är det inte dom som behöver det som är det viktigaste. Kan se hur det kan vara vettigt att ge halva barnbidraget till båda föräldrarna om dom lever ihop, eller barnen bor med dom varannan vecka.
Tror inte att det finns pengar för en kvalitetsförbättring i förskolan i kombination med de andra förslagen.
Högre tak i föräldrapenningen? Varför inte högre golv för dom som behöver det? Behöver vi verkligen höja föräldrapenningen. Den är ändå högre än i resten av världen. I kombination med bostadsbidraget som är högt för ensamstående så tycker jag redan det är skäligt.
Förresten är vårdnadsbidraget bra. Det är betydligt dyrare att ha barnen på dagis, och om det finns människor som vill stanna hemma med sina barn varför inte låta dom. Är det inte bättre att familjen fostrar dom än främlingar på förskola? Hade jag barn själv så skulle jag kunna tänka mig att dra nytta av vårdnadsbidraget. Det är ett bra förslag. Förskolorna avlastas, kvaliteten ökar på ett billigt sätt och föräldrar som vill stanna hemma får bättre ekonomi. Är inte det friheten att välja. Istället för sossarnas tolkning av valfrihet = Friheten att slippa välja... ;)
Vill man satsa lite pengar på att folk ska få det bättre. Så varför inte satsa på pensionärerna. Det är ju dom som behöver det.
Måste tillägga att sjukpenning av närstående som vårdar barn är ett bra förslag. Men hur garanterar man att det inte fuskas?
Tobias, Tobias... jag har saknat dina inlägg! Barnbidrag ska alla få, rika som fattiga, annars blir det en fattigmansbidrag. Barnbidraget ska vara ett generellt bidrag, eftersom alla tjänar på det. Varför ska annars välbärgade betala skatt om de inte får tillbaka något?! Självklart ska även de få tillbaka.
Varför ska två föräldrar inte dela lika? Varför ska barnet inte ha rätt till båda föräldrarna (eller om det är fyra föräldrar)?
Ja, föräldraförsäkringen är hög, högre än i många länder, men inte tillräckligt hög. Vi är ett föregångsland vad beträffar den svenska föräldraförsäkringen. Den borgar vidare för att fler skaffar barn. I länder med ingen eller dålig föräldraförsäkring, föds mindre barn. Just nu tittar Tyskland lystet på det svenska systemet. Vi ska vara ett föregångsland!
Vårdnadsbidraget suger. Läs mina tidigare inlägg om vårdnadsbidraget.
Kan inte säga att din teori om dåligt föräldrapenning stämmer. Dom fattigaste länderna på jorden har föräldrapenning och ändå så föda fler barn... ;)
Nä, du. 78 % av lönen plus högt bostadsbidrag för ensamstående är nog.
Satsa pengarna på pensionärerna istället, eller på sjukvården. Föräldrarna har det redan bättre än bra i Sverige. Ska man höja något så är det golvet.
Jag har redan hört alla argument mot vårdnadsbidraget. Kvinnor är inte förståndshandikappade, och män kan också ta hand om sina barn. Vad hände med att sossarna tyckte att högern drog arbetslinjen för hårt?
Det finns många som stannar hemma med barnen redan idag. Varför inte ge dom en slant för att dom avlastar systemet?
Läs mina andra kommentarer.. ;)
Jag gillar inte det "progressiva tvånget" i sossarna. Låt folk göra som dom vill utan att moralisera.
Dessutom så är din "Vårdnadsbidraget suger" inte särskilt konstruktivt. Vad skulle du vilja förbättra med det?
Hittade statisktik för att visa att du har fel om sammanbanden mellan barnfödslar och föräldrapenning.
I USA där dom inte har föräldrapening föds nu 2.04 barn per kvinna, och i Sverige 1.8. Så det är inte sant.
Jag tror barnfödandet minskar av preventivmedel används mindre och att det finns förbud mot aborter, och jag tror inte att du vill öka barnfödslar på det sättet? ;) Dessutom att det inte finns en stark kultur runt familjen...
Länk till statistiken: http://esa.un.org/unpp/index.asp?panel=3
Skicka en kommentar