Varför är du så tyst folkhälsominister Maria Larsson?

AIDS I SIFFROR:
26 MILJONER DÖDA HITINTILLS
33 MILJONER HIVSMITTADE, VARAV 22 MILJONER I AFRIKA
4500 HIVSMITTADE I SVERIGE
541 SMITTADES AV HIV 2007 I SVERIGE. DEN HÖGSTA SIFFRAN SEDAN 1986
-
I februari 2008 redovisade Smittskyddsinstitutet en alarmerande ökning av nysmittan av hiv i Sverige. Vår folkhälsominister Maria Larsson har varit oroväckande tyst i denna fråga. I en interpellationsdebatt mellan Larsson och Börje Vestlund i april i år, hänvisade hon till den nationella strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar som beslutades av riksdagen våren 2006. Min fråga till Maria Larsson och regeringen är Vad gör ni konkret?! Kampanjer? Information? Översyn av smittskyddslagen?
-
I en artikel i Aftonbladet idag målas en dyster bild upp. Människan ser ut att ha förlorat den 25-åriga kampen mot aids. Smittan ökar dramatiskt i Afrika, Kina, Indien och Ryssland men även i ett litet land som Sverige. Maria Larsson kan inte fortsätta vara tyst i den här frågan. Aids och hiv försvinner inte av tystnad.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige gör vi ingenting åt problemet. Vi informerar inte om risker, hur det smittas eller något som gör att folk fattar vad HIV är.

Jag frågade en barnmorska om HIV och hon visste mindre än vad jag gjorde. Skrämande.

Jag tycker att vi gott och väl skulle kunna skänka en stor del av dom där biståndspengarna till forskning runt HIV. I Afrika, och dess länder är det svårt att ta sig ur fattigdomen.

Själv undrar jag nog inte bara varför folkhälsoministern är så tyst. Jag undrar varför hela världen är det.

I Afrika så är många länder så sexuellt fientliga så ingen pratar om det, trots ett hiskeligt stort antal är smittade. Påven gör det inte lättare genom att förbjuda "goda kristna" använda kondomer.

Afrikas stora fattigdom beror på många orsaker, men främst så är HIV-pandemin (epidemi är bara begränsat till en kontinent) något som drabbar dessa länder hårt.

Statlig forskning är lösningen. Är det ett medicinbolag som kommer på lösningen så kommer medicinen kosta för mycket för att lösa problemen, och det kommer ta för lång tid.

Det här är en fråga som irriterat mig länge hur lite politikerna gör något. Endast Chirac sa att man skulle skänka en viss del av BNP till forskningen. Det är där man måste lägga fokus. Kan man upptäcka ett vaccin, som dom för övrigt forskar efter i Sverige och Tanzania, så skulle man åtminstone kunna rädda dom som inte blivit smittade.

I västvärlden tänker vi väl inte på samma sätt för att vi har bromsmediciner...

Alexandra Einerstam sa...

Vi är fullt eniga. Det är inte bara Maria Larsson som är tyst, utan större delen av världen. Fast om man går igenom Larssons tal, artiklar, uttalanden etc. så ser man vilka hjärtefrågor hon har och det är inte aids/hiv.

Anonym sa...

Det är otroligt tragiskt att det fortsätter att ignoreras. Det är något som berör oss alla. Ju större viruset växer sig, desto mer påverkade blir vi.

Tur att det åtminstonde kommit några genombrott. Men bromsmedicinerna är för dyra för folk i de fattigaste länderna, och Afrika har drabbats hårdast.

Det är lätt att glömma bort den viktiga frågan när man har en välfärd som gör det omöjligt att dö av det. Tyvärr...