Stockholm med omnejd endast för de rika

"Vi behöver en större uppblandning av boendeformerna", sa Mikael Söderlund till Svenska Dagbladet i lördags. För moderaterna betyder det sällan fler hyresrätter i rikare stadsdelar.
Statistiken talar samma språk som min promenad. Andelen nya hyresrätter i huvudstaden faller snabbt. Söderlunds "uppblandning" är nyspråk för att bara den som har råd med en bostadsrätt ska kunna bo i Stockholms stad.
-
Mats Engström skriver på Aftonbladets ledarsida om ett Stockholm i förändring. Förändring i den bemärkelse "till det sämre". Hyresrätter försvinner i rasande takt till förmån för bostadsrätter.
-
Mikael Söderlund (m) erkänner till SvD att han inte har någon "riktig koll" på fördelningen mellan bostads- och hyresrätter i den nya bebyggelsen. Han slänger ur sig: Men min erfarenhet är att det brukar vara cirka 30-35 procent hyresrätter. Fel! Fel! Fel! Hyresrätternas andel av markanvisningarna har gått från 34 procent 2006 till 16 procent 2007.
-
Det borde vara fastställt i lag hur stor del av bostadsbeståndet som ska vara allmännytta och hur stor del som får vara bostadsrätter. Liberaler motsäger detta och de gör det med darr på stämman. Om det bryr jag mig inte, jag bryr mig mer om alla dem som kommer att få betala för denna bostadsbubbla när den spricker, för spricker gör den förr eller senare som ett troll i solsken, skriver Jinge och han har rätt. Bostadsbubblan kommer att spricka.
-
Nu bygger den kooperativa bostadsjätten HSB lyxlägenheter på Gärdet. En fyrarummare kommer att kosta 12 miljoner (Dagens PS). Folkrörelsen HSB har således också gett sig in i denna vansinneslek.
-
Du äger ju din bostadsrätt, säger borgarna. Är det verkligen jag som äger bostadsrätten, eller är det banken? Är min bostadsrätt verkligen en investering när priset på den sjunker?
-
Jag älskar att hyra. Jag och min flickvän har börjat prata om att flytta ihop. Vi vill bo söder om söder och det enda alternativet som finns då är bostadsrätt. Vi är således beroende av bankens välvilja.
-
Min förhoppning är att om/när socialdemokraterna återigen är i regeringsställning, ändrar nuvarande lagstiftning kring hyresrätt och allmännyttan. Vidare att det satsas pengar på att bygga nya hyresrätter.
Teckning: Robert Nyberg

6 kommentarer:

Anonym sa...

-Snart blir Stockholm
ett reservat för rika-

J, det kan vi tacka sossarnas hyresreglering och bruksvärdesprincip för. Leve planhushållningen, den leve!!!

Anonym sa...

Stockholm är redan en plats för dom rika, det har sossarnas politik redan lett till. Dessutom är nuvarande systemet mer orättvist än marknadshyror.

Fast jag tror nog att ägarlägenheter skulle vara ett bra alternativ, så kan man hyra ut dom som man vill.

Problemet med allmännyttan är att den har inte tillräckligt stort existensberättigande i den formen den är idag.

Innan jag flyttade utomland så hyrde jag också lägenheter inom allmännyttan. Det fanns alltid krav på att betala om tapeter var förstörda. Men Botkyrkabyggen som jag bodde i gjorde aldrig det, utan dom hade ett system med tillval vilken innebar om man vill bo i en vettig lägenhet så får man betala för uppgraderingar själv. Man lovade att sänka hyrorna före övergången till det systemet, men det hände aldrig. Så, i stort sätt så skulle man säkert bli tvungen att betala marknadshyra för en fräsch lägenhet. Gör man det själv så kan dom mena att det inte är fackmannamässigt utfört och kräva ännu mer pengar.

Medan det så finns det ingen chans att bo centralt om man är villig att betala för det. Inte om man vill göra det vitt i alla fall.

Systemet stänger ut alla som inte har lägenhet utanför bostadsmarknaden. Det medan man subventionerar pengar som man betalar i förorten i hyra så att en hyra i Gamla stan är billigare än en i Fittja.

Nu bor jag för övrigt bättre i privatägt boende. Det är mycket bättre. Fick för första gången flytta in i en välskött fräsch lägenhet, och jag bor på 15 minuters gångavstånd till centralaste Glasgow.

Ska man rädda allmännyttan och verkligen få den att fungera så behövs nytänkande, inte konservatism.

Buy to let är inte så fruktansvärt, och mer möjligheter att välja är bättre. Därmed inte sagt att Moderaternas inställning i frågan är bra. Själv ser jag inte meningen med statligt ägt boende. Men vill man ha det så, så får man se till att det blir ett attraktivt val. För alla köper inte sin lägenhet för att tjäna pengar, utan för kvalitetsförbättringen.

Marknadshyra har dessutom fördelar. I Stockholm har man satt upp priset duktigt vid stambyten. Det går inte med marknadshyror, utan det är vad människor är beredda att betala som spelar roll. Vallösheten på bostadsmarknaden gör att folk betalar vad som helst för en lägenhet i ett område som dom inte vill bo.

I Tensta finns det nyproduktion som kostar lika mycket att hyra som en lägenhet på hammarbyhöjden i samma kvalitet.

Nuvarande systemet är bara sjukt. Men går man över till marknadshyror så kan det inte ske på en dag. Utan det måste ta tid för att få det att fungera.

Alexandra Einerstam sa...

Jag bor hos en privat hyresvärd. 31 kvadratmeter och betalar en hyra på nästan 5000. Lägenheten är fuskrenoverad och badrummet är mögelangripet. Privatvärden bryr sig bara om sin egen plånbok och skiter i lägenhets- och fastighetsunderhåll. Min lägenhet ligger i en förort och inte i centrum. Jag vill bo i hyresrätt och inte bostadsrätt, men människor som vill bo i bostadsrätt ska naturligtvis få göra det. Att man ska stå 15 år i kö för en lägenhet i innerstaden, är vansinnigt och jag skyller även på sossarna. Det är lättare att få en hyreslägenhet i Hamburgs innerstad, än vad det är i Stockholm.

Vad beträffar bostadsrätt, kan och får inte alla lån till bostadsrätten? Var ska de bo, när det inte finns några hyresrätter kvar?

Anonym sa...

Det är bostadsbristen som man kan skylla det på i ditt fall. Dom som äger kan utnyttja att man behöver en lägenhet, och det håller priserna rejält uppe.

Jag tror inte att det är omöjligt att få vettiga lägenheter bara för att det är privata ägare. Är du med i hyresgästföreningen. Dom är för det mesta inte till mycket hjälp, men det kan väl löna sig.

Bostadsproblemet är rätt uppenbart. Som en rosa elefant mitt i ett rum. Men sossarna håller fast vid att man vill behålla allmännyttan, och högern öppnar för nya bostadsrätter och ingen tänker på hur man faktiskt måste ge allmännyttan ett existensberättigande.

Bokösystemet är fullt av sånt vidrigt fusk, så jag inte kan se en ljusning att behålla systemet exakt som det är. Ungdomar har jättesvårt stt hitta lägenhet, och alla andra som är rika gynnas redan och har gynnats länge av sossarnas system.

Jag tycker varken om någon av deras lösningar, men undrar lite varför sossarna begärt flera remisser utan att införa ägarlägenheter. Konstigt.

Dessutom menar jag att samma system har gjort förorterna sjukt segregerade. Dom som inte har får ta vad dom får. Vallöshet, istället för valfrihet.

gardebring sa...

Tobias:
Hyresgästföreningen är tyvärr en del av problemet i bostadsbristens Stockholm.
De bryr sig nämligen endast om de som redan har en hyreslägenhet. Planeras det för ett nytt hyreshus i närheten av ett befintligt är det mycket vanligt att Hyresgästföreningen sällar sig till den lokala NIMBY (Not In My Backyard)-kören och byggen stoppas till högre och vänster. Här behöver hyresgästföreningen tänka om ifall de skall finnas någon som helst trövärdighet i deras snack om att de vill värna hyresrätten.

Till Alexandra vill jag säga detta:
Jag hoppas att Socialdemokraterna fortsätter på den väg som nuvarande majoritet har slagit in på och fortsätter att bygga mer stadsmässigt. Vi har nog med trista punkthus utkastade på ett blåsigt Gärde. Det är inte sådana miljöer som vi har brist på, men det är tyvärr sådana miljöer som i stort planerades innan det senaste maktskiftet i stadshuset. Jag har dock en förhoppning om en ändring i inställning här, Carin Jämtin har sagt en del bra i frågan. Det går faktiskt att bygga billiga hyresrätter i stadskvarter också :)

Själv ser jag gärna blandade kvarter. Både hyres- och bostadsrätter helt enkelt.

Anonym sa...

Gardebring: Håller med dig i allt. En av orsakerna till att jag inte var med i hyresgästföreningen var på grund av deras oförmåga att arbeta mot lösningar...