S-kvinnor är fortfarande radikala och nytänkande

På 1970-talet presenterade s-kvinnor rapporten Familjen i framtiden – en socialistisk familjepolitik. Den var radikal och nytänkande. Vissa delar i den, anses fortfarande vara radikala i vissa kretsar (och då menar jag även i vårt eget parti). Därför blir jag extra glad när jag läser SvD idag och artikeln S vill ha förlängd föräldraledighet:
-
I en rapport som offentliggörs på tisdag föreslår gruppen att föräldraförsäkringen byggs ut med ett nytt inslag: ”vardag-med-barn-tid”. Tanken är att dagens 13 sjukpenninggrundande månader ska utökas med ytterligare en månad, där hälften av tiden är öronmärkt för mamman och hälften för pappan. Men de nya dagarna ska bara kunna tas ut efter avslutad föräldraledighet.– Det som behövs är mer vardagstid efter det första småbarnsåret. Det är då man inte riktigt får livet att gå ihop, och vi ska för­söka hitta ett system för det här, säger Veronica Palm.
-
Jag blir otroligt nyfiken på den rapport som kommer att presenteras på tisdag! Jag känner dock starkt att det här ett steg i rätt riktning. Om vi var radikala på 70-talet är vi banne mig det nu också. Jag hatar vårdnadsbidraget, men nu har vi möjlighet att skapa en socialdemokratisk familjepolitik för 2000-talet som hjälper oss att lösa det så kallade livspusslet. Livspusslet är inget som borgarna har hittat på! Såväl sossar som TCO har diskuterat livspusslet långt innan borgarna snodde det begreppet.
-
Karin har bloggat om detta också.
-
Aftonbladet

2 kommentarer:

tiarafeministen sa...

Personligen gillar jag inte begreppet livspusslet då det just nu associeras med antifeminsiska lösningsförslag som just vårdnadsbidrag och pigavdrag.

Men visst finns det andra sorters lösningar. Förslaget du nämner låter mycket intressant. Men eg anser jag inte att det är så radikalt, mest resonabelt =)

Anonym sa...

Socialistiska feminister är sexistiska. Vårdnadsbidraget är dåligt för att det är bara kvinnor som kommer dra av det menar man. Men män kan också det. So what om en del kvinnor vill vara hemmafruar. Det är ett fritt val. Kvinnor är inte helt mentalt handikappade. Dessutom har vi en helt ny generation killar som vill ta hand om sina barn, och är för en mer jämställd familj.

På tal om pigavdraget. Kan inte män städa också? Vad hända med att tänka radikalt? Vad sägs om att tro på att människors intelligens är lite högre än sossarna tror.

Det här förslaget är inte radikalt för fem öre. Det här är ungeför samma förslag som kristdemokraterna kom med för några månader sen. Enda skillnaden är att sossarna har gjort en halvmesyr till make over. Däremot ville kristdemokraterna att man skulle kunna ta ut dom dagarna i krissituationer. I det här fallet så tycker jag mer om kristdemokraternas förslag, än myspysiga sossarna.

Sossarna har bara blivit populisitska på senaste tiden. I tid till nästa val så kommer sossarnas opinion vända på grund av det. Man kan inte förlita sig på att motståndarna alltid är hemska.

Folk är inte korkade, sa vänstern när alliansen blev lite impopulära efter valet. Nä det är dom inte. Så sluta behandla dom som att dom är det.

Den här antifeministiska feminismen blir jag faktiskt irriterad på.