Vårdtvång Stockholm

Med vårdval Stockholm finns det tre gånger så många läkare
på Östermalm som i utsatta förorter.
-
Mona Sahlin
.
Jag såg debatten i Agenda igår mellan Mona Sahlin och Filippa Reinfeldt. Reinfeldt talade hela tiden om tillgänglighet och patientens val... vad konstigt att närakuter avvecklas på löpande band och att vårdcentraler som Högdalen och Rågsved förlorar 8-13 miljoner (!) i budget.
-
Reinfeldt pratade om ökade resurser och att pengarna skulle följa med patienten. Patientens valfrihet... visst låter det vackert? Valfrihet, när det egentligen handlar om vårdtvång. Detta är inte en patientreform, detta är en läkarreform! Tro fn att läkare söker sig till Östermalm, Danderyd och Lidingö, när de socioekonomiska faktorerna tas bort i och med Vårdval Stockholm.
-
Nalin Pekgul, ordförande för S-kvinnor, står varje torsdag utanför Tenstas vårdcentral och väntar på Filippa Reinfeldt. Jag tror Pekgul väntar förgäves. Reinfeldt vågar sig inte ut i verkligheten för att lyssna på den oro som medborgare i Stockholms förorter känner inför Vårdval Stockholm.
-
I morgon tisdag, klockan 16 (fast på hemsidan står det 15), står Pekgul utanför vårdcentralen igen. Denna gång tillsammans med Mona Sahlin och Adam Tensta (läs mer om kampanjen Var är du Filippa? här).
-
Till syvende och sist måste jag ge Sahlin en eloge för att hon vägrar svara på journalisternas frågor om hur det är att debattera med statsministerns fru:
-
Ni journalister degraderar henne genom att utse henne till fru Reinfeldt. Hon är en duktig politiker med dåliga åsikter.
-

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan du inte förklara på vilket sätt rika gynnas av vårdval Stockholm? Läkare får ju inte mer pengar på besök bara för att patienten är rik.

Jag förstår verkligen inte hur man kan vara emot att efterfrågan ska styra vart vården ska levereras.

Och vi ska komma ihåg att problemen har funnits länge och att sossarna knappast lyckats lösa det. (s) känns visionslöst och utan nya idéer på hur man ska lösa dagens problem.

Allt som verkar finnas kvar är gårdagens lösningar, och de har vi ju redan provat några gånger.

Det är lätt att sitta bredvid utan ansvar och ha åsikter. Har (s) blivit vår tids åsiktsmaskin?