Sjuksköterskor förenen eder

Det pågår ett sjuksköterskeuppror här i Sverige. Det började i Västerås, men jag hoppas att löneupproret sprider sig till resten av Sverige.
-
I höstas sade 12 000 sjuksköterskor i Finland upp sig i en facklig aktion. Det resulterade
i ett lönelyft på 22 -28 procent och återanställning. Nu har svenska sjuksköterskor inspirerats av sina systrar i Finland.
-
För visst är det förunderligt att undersköterskor lyckats förhandla upp sina löner med 2 700 kronor i månaden, medan arbetsgivarna i de pågående löneförhandlingarna med Vårdförbundet lagt ett bud som ger en ökning med 700 kronor i månaden (i bästa fall).
-
Vårdförbundet yrkar på en lägsta lön på 22 000 kronor.
-
Det måste väl löna sig att plugga tre år på universitet/högskola? Sjuksköterskorna har en ingångslön på 18 000 och begär 25 000. Det är rimligt anser jag.
-
I Danmark inleder sjuksköterskefacket en strejk den 1 april, eftersom man inte kommer överens med arbetsgivarna i de fackliga förhandlingarna.
-
Gör som era systrar i Finland, säg upp er!
-
Mer läsning: Vlt, SvD, DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skiladen är stor. I Sverige skulle de/ni inte bli återanställda. Det du!

Anonym sa...

Skulle 25000/mån i ingångslön efter 3 års studier vara "vettigt" borde ju dagens läkarlöner vara under all kritik, med tanke på att dessas studier är 2,5 år längre, och att de under sina 18-21 månader som AT-läkare oftar tjänar MINDRE än föreslagen ingångslön fr sjuksköterskor på 23000.

En Sjuksköterska med en ingångslön på 23.000 kommer, utan lönehöjningar, att tjäna mer än en läkare under samma period räknat från sjuksköterskans intåg i arbetslivet. (räknat på en läkarstudent/läkare som spenderar 2,5 år till i studier med 0kr inkomst, 21 månader AT med 24.000/mån och 5 år/60 månader som ST-läkare med genomsnitt 32500kr/mån). totalt 22.1 tusen i månaden fr läkaren, som har uppemot 150.000 mer i studielån.

Rimligt? Knappast.

Med det sagt anser jag fortfarande att sjuksköterskor tjänar för lite i dagsläget. I USA ligger sjuksköterskelöner högre än Svenska specialistläkares dito. Do the math.