Jag är för arbetskraftsinvandring, men...

Min mamma kom hit från Tyskland efter Andra Världskriget. Italienare, greker och jugoslaver kom också hit i samma veva. Min biologiska far har vallonblod i sig. Vallonerna kom hit på 1600-talet, jag är för arbetskraftsinvandring!
-
Men...
Det jag är kritisk emot i och med regeringens och miljöpartiets gemensamma förslag är att arbetsgivaren ensam ska avgöra om arbetskraft måste importeras. Därför håller jag med Sven-Erik Österberg (s) om att vi bör ha en myndighet/instans som bedömer om det finns behov arbetskraftsinvandring och ser om kompetensen redan finns i landet.
-
Det innebär att vi skulle kunna ta hit arbetskraft trots att den redan finns i landet. Det handlar i grunden om respekt för dem som redan är här. Det vi vill ha är ordning och reda, säger Sven-Erik Österberg vidare till DN. Respekt för dem som redan är här? Vad pratar han om?
-
Ja, men om arbetskraften redan finns i Sverige, har inte arbetsgivaren något behov av att importera arbetskraft. Om arbetsgivaren däremot använder sig av importerad arbetskraft för att få billigare arbetskraft (d.v.s. lönedumpning), då behöver vi ett bättre regelverk beträffande arbetskraftsinvandring. Jag tror dock, precis som Svensson, att risken för lönedumpning är liten. Självklart skall arbetsgivaren följa kollektivavtal, men i förslaget från regeringen och miljöpartiet står det (DN):
-
"Förutsättningarna är att anställningen går att försörja sig på och att lön och andra anställningsvillkor är kollektivavtalsenliga eller följer av praxis [min kursivering] inom yrket eller branschen."
-
Praxis är ett luddigt ord. Varför inte ändra formuleringen så att den lyder: "arbetsgivaren skall följa kollektivavtal". Att en anställning skall gå att försörja sig på är en självklarhet, så stryk den formuleringen också.
-
Och nu till arbetskraftsinvandringens största motståndare - LO.
-
[...] vi först ta ansvar för de som redan har kommit till Sverige, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin till DN. Står det i motsättning till arbetskraftsinvandring är min fråga? Jag googlade vidare på LO och arbetskraftsinvandring och hamnade här. Här varnas det för arbetskraftsinvandring: Tänker regeringen införa ett gästarbetarsystem i Sverige eller kommer regeringen att tillåta lönedumpning? Jag är också emot en oreglerad arbetskraftsinvandring, om den utnyttjas felaktig. Jag är emot arbetskraftsinvandring om den används av moderaterna och vissa arbetsgivare till att pressa ner lönerna och få hit billig arbetskraft.
-
Arbetskraftsinvandringen är inget hot mot de som söker asyl. Naturligtvis skall vi ta hand om dem som redan är här, så allt snack om hot mot asylrätten är bullshit.
-
Det jag tycker är jättebra med förslaget är att människor kan få visum för att till exempel gå på anställningsintervju och att den som får ett jobberbjudande inte längre behöver åka hem för att söka uppehålls- och arbetstillstånd.
-
Jag kanske är naiv, men jag har en dröm om fri invandring, att ingen människa är illegal, en värld utan gränser...
-
Mer läsning: SvD, Anders Wallner, Christian Valtersson

1 kommentar:

Anders Eriksson sa...

Ja, du är verkligen naiv. Men inte för att du tror på en värld med öppna gränser, utan för att du på fullaste allvar tror att en myndighet kan utvärdera behoven av arbetskraftsinvandring bättre än arbetsgivarna.

All fakta visar att socialistisk planekonomi och överdriven myndighetsstyrning fungerar katastrofalt dåligt. Det gäller även här.