Att inte få visa sin kärlek i det offentliga rummet

Betänk att du kommer till din arbetsplats, tidigt en morgon och skall dra kortet och knappa kod... kortläsaren är täckt med bajs. Anledningen till att den är täckt med bajs, är för att Gaystudenterna har sina lokaler där.
-
Betänk att du är en homosexuell kille som vill träffa andra killar på nätet, du börjar chatta med någon som kallar sig "smeden". Ni bestämmer träff och plötsligt utsätts du för grov misshandel (QX.se), eller kanske ännu värre - du blir mördad.
-
Betänk att du är en homosexuell kille som går till tunnelbanan med din pojkvän efter en utekväll på Patricia. När du lägger armen runt din pojkvän, går två killar till attack och ni sparkas blodiga (Punkt SE, 2008-03-27, s.3, SvD).
-
Ovanstående är verklighet för många hbt-personer i Sverige. Hur kan sexuell läggning väcka sådant hat och sådan vrede? Etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder... det är inget en människa väljer. Detta skrev jag i ett tidigare inlägg:
-
Jag och min flickvän kan t.ex. inte visa vår kärlek i alla sammanhang. Vi kan inte, en mörk lördagsnatt, hålla varandra i hand på gatan, eller ge varandra en puss i tunnelbanan, framför allt inte om klientelet i tunnelbanan eller på gatan är av ett sådant slag att om vi pussas, provocerar vi dessa och utsetts då för hot, hat, våld.
-
Vi måste hela tiden leva med ett säkerhetstänkande. Vi måste hela tiden ta med en rad olika faktorer i beräkningen innan vi ger varandra den pussen eller den kramen. Tänker ni heteros så varje gång ni vill pussa er partner?
-
Alla människors lika värde - mot diskriminering!
-
Ingen ska bli diskriminerad på grund av hudfärg, kön, sexuell läggning eller funktionshinder. Alla människor har lika värde och måste ges lika rättigheter. Det är inte rätt när någon förhindras äta på en restaurang på grumliga grunder, vare sig på Stora torget, Ströget, Grand Place eller Piazza San Marco. Vi vill fortsätta bekämpa diskriminering och slåss för att de mänskliga rättigheterna blir en verklighet för alla.

Inga kommentarer: