Fredsprojektet EU

Min tyska mormor (född 1905) upplevde två världskrig och dog innan kriget i det forna Jugoslavien började. Min mamma (född 1931) fick uppleva ett världskrig. Efter andra världskriget delade en mur Tyskland. Mina östtyska släktingar fick då uppleva ytterligare en diktatur - DDR. Min mamma kom till Sverige på 50-talet och trots att hon alltid har röstat på högerpartier, har hennes vurmande för EU smittat av sig. Min mamma ser sig nämligen inte som svensk eller tysk. Hon ser sig själv som Europé och världsmedborgare. Därför är jag en stor vän av EU!
-
Jag tror att de människor som har upplevt ett krig har ett annat förhållningssätt till EU, än vad vi svenskar har. För dem är EU det stora fredsprojektet. EU lyckades nämligen med något historiskt - att överbrygga klyftorna från världskrigen. Det kalla kriget - återigen, lyckades EU förena öst och väst.
-
EU, som det stora fredsprojektet, har nya utmaningar att ta sig an. Efter 90-talets krig på Balkan, har ännu inte såren läkt. Där måste EU visa handlingskraft. Utvidgningen av EU är ännu en utmaning och då tänker jag främst på Turkiet och vissa av Balkanländerna.
-
EU har skapat fred och stabilitet. Ett fredsprojekt är, i mina ögon, ett vackert projekt.
-
Jag anser vidare att EU ska gå i bräschen för fattigdomsbekämpning, miljö och klimat, social rättvisa, jämställdhet, motarbetande av sexslavhandel, motarbetande av främlingsfientlighet, en generös flyktingpolitik, stärkandet av konsumententers rättigheter... Jag tror att mina (och i utsträckningen Socialdemokraterna i Europa) visioner om framtidens Europa kräver just ett rött Europa. Ett Europa som sätter människan framför marknaden.
-
Jag vill därför varmt rekommendera er, som läser detta inlägg, att läsa Calle Fridéns blogginlägg - Ett rött Europa är fredens Europa.

2 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Du fick till det bra där: Ett fredsprojekt är ett vackert projekt. Ska jag genast brodera med korsstygn...

bloggare på icedaniel.se sa...

Ja, när tiden är mogen kanske. Ta tinn exempel Bulgarien och Rumänien, dom ville ni sossar gärna ha med. Men se Bulgarien har redan nu fått bidrag indragna för den omfattande korruptionen inom offentlig förvaltning. Sen är har den romerska minioritetn i Bulgarien inte så roligt, deras människovärde står inte så högst. Och eftersom jag har varit i Bulgarien ganska månger så ska jag ge dig ett tips, är du ute på en nattklubb i någon stad bör du inte gå ut öppet är du är homosexuell eller stöta på någon man, för det får nog betydligt värre konsekvenser än vad du stött på i Sverige.